Skepter 36.3 – herfstnummer 2023

De derde Skepter van 2023 is waarschijnlijk al bij de meeste abonnees aangekomen. Zonder abonnement kunt u dit nummer toch in handen krijgen door het als los nummer te bestellen voor 8,50 euro en u kunt deze Skepter ook in digitale versie (pdf) kopen (5 euro). Hieronder een korte impressie wat de lezer er in zal kunnen aantreffen.

De nieuwe Skepter met het opinieonderzoek naar paranormaal geloof

Misschien heeft u er al iets over meegekregen in de media: in opdracht van Stichting Skepsis zetten Suzanne Hoogeveen, Michiel van Elk en Eric-Jan Wagenmakers een opinieonderzoek op naar het geloof in allerlei paranormale verschijnselen. In samenwerking met KiesKompas werd een vragenlijst onder ruim 2.500 Nederlanders uitgezet.
Het resultaat kunt u al lezen op onze website. Over het algemeen blijkt het geloof in paranormale verschijnselen de afgelopen dertig jaar sterk afgenomen, maar sommige overtuigingen nemen juist toe.U kunt zelf ook de vragenlijst invullen!

Er is nog meer moois te lezen in deze Skepter. Pepijn van Erp bestudeerde het recent uitgekomen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureua over ‘ongehoorde coronasceptici’ en is er nogal kritisch op. Ronald Veldhuizen keek naar het bewijs voor de werking van de Lumen, een apparaatje dat je uitgeademde lucht analyseert en daarop dieetadviezen baseert.
Na het artikel van Enith Vlooswijk ziet u waarschijnlijk weinig muziek meer in het Mozart-effect. En of u na bijgepraat te zijn door Henk Schutten over de stand van zaken met betrekking tot het UFO-gebeuren in de Verenigde Staten nog enige hoop op een spoedige disclosure over houdt, lijkt ons ook sterk.

Skepter 36.3 (2023)

Het programma van het komende Skepsiscongres (11 november 2023 in Amersfoort) is inmiddels bekend en daarvoor kunt u zich nu ook aanmelden op de website.

De uitgebreidere inhoudsopgave staat op de website. Aanmelden als abonnee of donateur kan via deze link. Nieuwe donateurs ontvangen ook het digitale archief met jaargang 1 t/m 35 (1988-2022) van Skepter  (ook in de webwinkel te koop voor niet-donateurs).