Prestigieuze Lasker Award voor Piet Borst

De Lasker Award is de belangrijkste Amerikaanse prijs voor biomedisch onderzoek. Piet Borst krijgt om precies te zijn de Lasker~Koshland Special Achievement Award in Medical Science, een bijzonder eerbetoon voor zijn bijzondere carrière. Borst krijgt de prijs voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de parasitologie en oncologie, maar ook zijn maatschappelijke verdiensten worden genoemd met name zijn rol als wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut.

Borst is ook lid van het Comité van Advies van Stichting Skepsis, en daarom zijn wij een beetje extra trots op deze fraaie onderscheiding en feliciteren hem er graag mee!

In deze animatie van de Lasker Foundation wordt het allemaal nog even in het kort uiteengezet.

NRC waar Borst heel lang columnist is geweest, was al op de hoogte voordat het nieuws publiek werd gemaakt en sprak hem eerder deze week:

Piet Borst zit er onaangedaan bij, dinsdag bij hem thuis in Bussum, met een kopje thee en een biscuitje, twee dagen voordat het nieuws over de Lasker Award bekend wordt gemaakt. Maar hij vindt het, zegt hij, natuurlijk „ontzettend leuk” en „een hele eer”, vooral voor het Kankerinstituut. Nee, hij had er niet op gerekend. „Ik wist niet eens dat de prijs ook aan mensen buiten Amerika wordt uitgereikt.” Dus ja, hij was verbaasd toen hij twee maanden geleden een brief in de bus vond waarin de voorzitter van de jury, de biochemicus en Nobelprijswinnaar Joseph Goldstein, hem uitnodigde om in september naar New York te komen en de prijs in ontvangst te nemen. „Hij had er met de hand terrific bijgeschreven.”

Lees verder op de site van NRC.