Skepter 35.3 – Herfstnummer 2022

De derde Skepter van 2022 is gisteren van de drukker gekomen en zit in de verzending. Hij zal ergens deze week wel bij abonnees en donateurs bezorgd worden.

“En toch beweegt hij!” zou Galileo Galilei gezegd hebben na zijn veroordeling door de inquisitie in 1633. Lang werd gedacht dat het een verzonnen citaat was, maar een eeuwlang leek er toch ook bewijs voor te zijn. Het verhaal zit toch nog weer wat anders in elkaar, zoals Hans van Maanen uitlegt.

Het is deze tijden van droogte misschien maar moeilijk voor te stellen, maar heel wat huiseigenaren kampen met het probleem van te vochtige muren. Om dit probleem aan te pakken worden ook heel wonderlijke oplossingen aangeboden. Hans Streng beschrijft zijn onderzoek naar een van die methodes die echt niet werkt: de DELTA van de firma Muurvochtverwijdering, een zendertje dat de klus zou klaren met elektromagnetische straling.

Henry Otgaar geeft de wetenschappelijk stand van zaken weer op het gebied van de hervonden herinneringen, die in de jaren negentig van de vorige eeuw bijdroegen aan de Satanic Panic. Dit artikel is nu al online te lezen. Misschien een aanrader voordat u komende zondag naar Zomergasten van de VPRO kijkt. Daar is dan namelijk de psychiater Bessel van der Kolk te gast die op dit gebied nogal omstreden ideeën uitdraagt (zie ook bij Kloptdatwel).

Skepter 35.3 (2022)

Maar dat is nog lang niet alles, de uitgebreidere inhoudsopgave staat op de website.

Aanmelden als abonnee of donateur kan via deze link. Nieuwe donateurs ontvangen ook het digitale archief met jaargang 1 t/m 34 (1988-2021) van Skepter  (ook in de webwinkel te koop voor niet-donateurs).

Zonder abonnement kunt u dit nummer toch in handen krijgen door het als los nummer te bestellen voor 7 euro en sinds kort kunt u losse nummers van Skepter ook als digitale versie (pdf) kopen (4 euro).