Skepter 34.3 – het tweede acupunctuurbedrog

De Chinese overheid lijkt gericht bezig de acupunctuur wereldwijd te pushen. Wetenschappelijke tijdschriften worden steeds zwaarder bestookt met artikelen over acupunctuur. De meeste van die artikelen hebben weinig of niets met de behandeling van patiënten te maken. Dit blijkt uit een inventarisatie door Jan Willem Nienhuys van alle 1102 artikelen over acupunctuur die in het eerste halfjaar van 2021 op Pubmed zijn geplaatst.

Verder:
• Eric-Jan Wagenmaker ontwierp een ‘skepsistest’ om uw wantrouwen jegens onwaarschijnlijke wetenschappelijke claims te testen — hoeveel bewijs heeft u nodig voordat u bereid bent aan te nemen dat 5G-zendmasten hoofdpijn veroorzaken?
• Nederlands eerste voorvechter van het darwinisme, de veelzijdige Herman Hartogh Heijs, trapte met open ogen in een opzichtige Amerikaanse hoax over een Fenicische inscriptie. Hoe ‘de reus van Cardiff’ een staartje kreeg…
• De discussie tussen journalist Maarten Keulemans en filosoof Ab Gietelink (eerder gepubliceerd in Argus) over de rol van de media bij de coronacrisis.
• Drie artikelen over geschiedenis, heden en toekomst van het ‘omstandereffect’ — zijn mensen in grote groepen minder bereid in te grijpen bij onraad dan in kleine, laat staan als ze de enige getuige zijn?
• Een interview met Anthony Magnabosco, beoefenaar van ‘street epistemology’, een beschouwing over het langverbeide Pentagonrapport over ufo’s, een bespreking van de complottheorieën rond de moord op Kennedy en de aanslag op 11 september 2001 in New York.

Maar er staat nog veel meer in deze Skepter, waaronder een aantal boekbesprekingen en weer een skeptische fotostrip van Ype en Ionica!

Skepter 34.3 (2021)

De complete inhoudsopgave kunt u vinden door op de cover van het nieuwe nummer te klikken.

Aanmelden als abonnee of donateur kan via deze link. Nieuwe donateurs ontvangen ook de USB-stick met jaargang 1 t/m 33 (1988-2020) van Skepter in digitaal formaat (inmiddels ook als digitale download te koop voor niet-donateurs).

Zonder abonnement kunt u dit nummer toch in handen krijgen door het als los nummer te bestellen voor 7 euro en sinds kort kunt u losse nummers van Skepter ook als digitale versie (pdf) kopen (4 euro).