Skepter 28/1 is uit!

Op 24 augustus 2015 is de nieuwe Skepter uitgekomen: nummer 1 van jaargang 28. In dit nummer onder andere artikelen over de essentiële suikers van de ‘glycobiologie’, de wetenschappelijke stand van zaken met betrekking tot cannabis als medicijn, mythes rondom melk, en de handel en wandel van ‘Iceman’ Wim Hof. De complete inhoud kunt u vinden door op de onderstaande cover van het nieuwe nummer te klikken.

Huidige abonnees zullen het nummer deze week in hun brievenbus aantreffen. Voor het aanvragen van een proefnummer of het afsluiten van een abonnement, klik ook op de cover.

cover-skepter281-550x778

 

NB Skepter verschijnt met ingang van 2016 weer met vier nummers per jaargang. In verband daarmee zal in 2016 de abonnementsprijs en de minimumdonatie met 10 euro omhoog gaan. De portitoeslag voor buitenlandse abonnees gaat eveneens naar 10 euro, ook voor Belgische abonnees.

1 gedachte over “Skepter 28/1 is uit!”

 1. Geen reacties hierop? Dat voelt als afbreuk aan de kwaliteit van deze editie. Stuk voor stuk goede informatieve artikelen.

  Ben blij dat het ‘wondermiddel’ cannabis nu eindelijk eens onder de loep wordt genomen, ik irriteer me mateloos aan alle gezondheidsclaims (door complotwebsites, maar zoals uit dit artikel blijkt ook door de overheid zelf) die er aan worden toegeschreven en de nuance die dit artikel inbrengt is hard nodig.

  Ik had wel graag wat meer willen lezen over de bijwerkingen. Ik heb tot een paar jaar geleden in een verslavingskliniek gewerkt, en daar werden maandelijks tientallen cannabisgebruikers (soms in crisis) opgenomen. Veelal mensen met psychose verschijnselen, die in sommige gevallen ook niet verdwenen, ongeacht medicatie en (gedwongen) abstinentie. Ook veel gebruikers die niet zozeer cognitief van het padje waren, maar wel dusdanig veel gebruikten dat ze niet veel meer klaarmaakten in het leven door passiviteit en apathie. Daar zaten mensen met een oorspronkelijk hoog niveau (universitair) tussen, die een eenzaam en door iedereen verlaten leven leidden, geen baan konden vasthouden omdat ze hun bed niet uit konden komen, en toch enigszins een vertekend wereldbeeld hadden gevormd. Een groep mensen met kwaliteiten, bij wie dagelijks cannabisgebruik er grotendeels voor heeft gezorgd dat ze in feite een nutteloos bestaan leidden en zeer veel moeite hadden om af te kicken en hun leven nadien te kunnen oppakken.

  Ik weet: het is anekdotisch, en ik heb wel eens gelezen over een percentage van de gebruikers die in een psychose terechtkomen (een paar procent), maar ik zou het erg prettig vinden als met name dit onderdeel eens wat uitgebreider wordt belicht. In voorlichtingssites over cannabis wordt dit (zeker op de vele hobbyistensites) volledig genegeerd, of kort benoemd maar niet als heel relevant. Dus als het al gaat om indicaties waarin medicinale cannabisproducten enigszins verlichting van klachten zouden kunnen geven, lijkt het me niet uitgesloten dat een grote toename van gebruik van “medicinale” cannabis (of het nou door de overheid wordt geproduceerd of door mensen die thuisapothekertje spelen en het zelf produceren) bij veel meer mensen de trigger kan vormen voor andere, tot dat moment niet manifesterende (psychische) klachten.

  Veel mensen in de kliniek gaven aan totaal niet geweten te hebben dat psychoses een reëel gevolg konden zijn van cannabisgebruik, en de mensen die zich dagelijks verdoofden hadden tijdens het stoppen met cannabisgebruik vooral veel moeite met het inzien van hun (sombere) realiteit die zich openbaarde door abstinentie, wat ook vaak reden was om na opname snel opnieuw te gaan gebruiken.

  In het artikel worden bijwerkingen summier genoemd, en ik vraag me af wat het effect zal zijn op mensen wanneer gebruik van (medicinale) cannabis een grotere vlucht gaat nemen (en in landen als de VS, waarin recreatief gebruik in een aantal staten is gelegaliseerd).

Reacties zijn gesloten.