Skepter 35.1 – themanummer over reuk

De eerste Skepter van 2022 is van de persen gerold en zal vermoedelijk in de loop van volgende week bij abonnees en donateurs bezorgd worden. Dit keer bijzondere aandacht voor de menselijke reuk.

Ruiken wij mensen echt zo veel slechter dan andere zoogdieren? Wat is de invloed van feromonen op ons liefdesleven? Kunnen die feromonen er ook voor zorgen dat vrouwen die bij elkaar leven hun menstruatiecyclus op elkaar afstemmen? En wat is het bewijs voor aromatherapie? Deze vragen komen aan de orde in artikelen van Hans van Maanen, Arno van ’t Hoog, Jan Willem Nienhuys, Ronald Veldhuizen en Jasper de Groot.

Gert Jan van ’t Land bekeek de recente documentaires over Jomanda en leerde nog het een en ander over dit fenomeen waar Skepsis zich in het verleden intensief  mee heeft beziggehouden. Een ander bekende waar een bestuurslid van Skepsis het mee aan de stok kreeg, de arts Bonati, is ook nog steeds actief ontdekte Dick Zeilstra. Pepijn van Erp bekeek tenslotte het recente onderzoek naar verbanden tussen populisme en complotdenken.

En in deze Skepter natuurlijk ook weer een skeptische fotostrip van Ype en Ionica!

Skepter 35.1 (2022)

De complete inhoudsopgave kunt u vinden door op de cover van het nieuwe nummer te klikken.

Aanmelden als abonnee of donateur kan via deze link. Nieuwe donateurs ontvangen ook de USB-stick met jaargang 1 t/m 34 (1988-2021) van Skepter in digitaal formaat (inmiddels ook als digitale download te koop voor niet-donateurs).

Zonder abonnement kunt u dit nummer toch in handen krijgen door het als los nummer te bestellen voor 7 euro en sinds kort kunt u losse nummers van Skepter ook als digitale versie (pdf) kopen (4 euro).