Dag tegen de homeopathie 10 april

Collectieve ‘homeopathische zelfmoord’ in Amsterdam

‘Op 10 april bewijzen we dat homeopathische middelen geen werkzame stoffen bevatten’

Update: uiteraard hebben alle deelnemers de actie overleefd. Onderaan dit bericht een korte videoimpressie van hoe de actie verliep.

Op 10 april 2023, om 10 uur 23, zal een aantal rationalisten collectief een ‘homeopathische zelfmoordpoging’ doen. Dit gebeurt bij het standbeeld van Multatuli in Amsterdam (Singel, Torensluis (brug 9)). Zij doen dit om te laten zien dat homeopathie geen geneesmiddel is, maar slechts ‘boerenbedrog’. Deze gezamenlijke overdosis is een initiatief van de Stichting Skepsis en de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De datum van 10 april is gekozen omdat op die datum in 1755 Samuel Hahnemann werd geboren. Deze dag is om die reden ook uitgeroepen tot Wereld Homeopathie Dag. Hahnemann wordt gezien als de grondlegger van het homeopathisch geloof dat als je een bepaalde stof maar sterk genoeg verdunt, er een krachtig medicijn ontstaat.

De tijd, 10 uur 23, symboliseert het getal van Avogadro, ofwel zoveel atomen als er in 12 gram koolstof zitten, namelijk zes maal tien tot de macht 23. Als je een substantie dus zó sterk verdunt, heb je een behoorlijke kans dat er geen enkel molecuul van de oorspronkelijke substantie meer aanwezig is. “Homeopathische verdunningen gaan echter vaak nog verder”, zegt Jan Willem Nienhuys, wiskundige en secretaris van de Stichting Skepsis. “Hahnemann zelf dacht dat tien tot de macht zestig het beste werkte. Dat is grofweg één atoom op duizend miljard maal het volume van alle oceanen op aarde”

Eerdere acties

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke actie plaatsvindt. Eerder vond er in Nederland al een soortgelijke actie plaats in 2004, en in 2011 was er al eens een wereldwijde 10:23 campagne. De aanleiding om opnieuw aandacht te vragen voor het bedrog dat homeopathie heet, ligt onder meer in de toegenomen aandacht voor dit fenomeen, met alle bijbehorende misinformatie, zoals gegenereerd en versterkt door social media.

Download hier het volledige persbericht (met contactgegevens van de organisatoren).

Videoverslag van de actie

 

[titelafbeelding: M. Sahana | Wikimedia Commons]

1 gedachte over “Dag tegen de homeopathie 10 april”

  1. Hoi! Goed initiatief.
    Gaan jullie wel, om de kans op overdosis te vergroten, de homeopathische middelen verder verdunnen? Vergt wat voorbereiding (druppeltje belladonna in de badkuip vol water en flesjes vullen), maar dan heb je ook een gevaarlijke mix.
    Ik doe het zelf al jaren met druppels in een fles wodka (voor houdbaarheid) en heb me nooit zo lekker edgy gevoeld.
    Op uw gezondheid!

Reacties zijn gesloten.