Uit Skepter: Dry Needling

In de meest recente Skepter schreef Dirk Koppenaal Dry Needling – Ezeltje-prik voor fysio’s, over de ‘niet-alternatieve’ drogenaaldbehandeling die in 2007 zijn intrede deed in de Nederlandse paramedische zorg en sindsdien een aanzienlijke populariteit heeft verworven.

Fysiotherapeuten gebruiken ‘dry needling’ om pijnklachten te behandelen. Een naald wordt in een spier gestoken zonder een geneesmiddel te injecteren. De methode lijkt op acupunctuur, maar zou volgens hen een fysiologische basis hebben. De resultaten zijn weinig overtuigend.

Het artikel is nu ook beschikbaar voor diegenen die (nog) geen abonnement hebben. Klik op onderstaande afbeelding voor de pdf. Het is meteen een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe lay-out van Skepter als u die nog niet heeft gezien.

dry-needling-uit-Skepter

 

Heeft dit artikel uw nieuwsgierigheid gewekt naar de andere stukken in Skepter? Bestel dan een proefnummer, dat kost maar vier euro!

4 gedachten over “Uit Skepter: Dry Needling”

  1. Misschien moet u een paar lessen , literatuur onderzoek nemen. Er zijn wel degelijk onderzoeken waarbij een significante verbetering met Dry Needling wordt gezien . De methode lijkt niet op acupunctuur. Dit heet een journalistieke bias. Commentaar zonder inzicht

  2. @Geertje In plaats van meteen de auteur van het stuk van onkunde te betichten, lijkt het me zinniger om de studies te noemen waaruit blijkt dat Dry Needling wel overtuigende resultaten bereikt (en dan bedoel ik natuurlijk niet als commercieel succes voor de beoefenaars).

  3. Tsja, en daar zit ik dan. Als al vanaf 1976 goede vriendin van Rob Nanninga en in zijn werkgroepen gezeten en zelf indertijd met literatuurstudies bezig geweest, en tot aan zijn dood onderwerpen besproken, waar hij mee bezig was. Altijd was ik sceptisch, en Rob was vaak nog flexibeler daarin dan ik. Maar om terug te komen op dit onderwerp. Ik loop al 5 jaar steeds slechter en pakweg 3 jaar links kreupel. Ik heb best wel aantal massage en andere behandelingen gehad bij sportmasseur en fysiotherapeut. Dat gaf allemaal geen resultaat. MRI scan van hele rug gaf geen uitsluitsel en foto alleen middelmatig versleten heupen met de bekende pijn in de lies ook.
    Ik kreeg onlangs één dry neeldling behandeling alleen gericht op mijn linker heup. Die had een spectaculair effect, en wel direct tijdens de behandeling. Ik loop sindsdien weer recht en vrij normaal, strompel niet meer en loop alleen wat kreupel wanneer ik echt langere tijd winkel. En het is geen fantasie. Iedereen merkt op dat ik stukken sneller bij de deur ben als ze aanbellen (was altijd lang wachten) en me overall sneller en beter beweeg. Er heeft ook tot nu toe, twee weken later, heeft er totaal geen achteruitgang in resultaat plaats gevonden. Iets wat bij de meeste rugbehandelingen van wat voor expertise dan ook, meestal wel plaats vindt bij mij en meer mensen heb ik begrepen.
    Tsja dit is wel een “anekdote”, maar voor mij na 5 jaar steeds slechter lopen wel heel erg spectaculair. Jammer dat ik er niet even met Rob over kan spreken, zou leuk geweest zijn.

  4. Als zulke genezingen bij elke patiënt zouden optreden, zou met weinig inspanning solide bewijs gevonden kunnen worden. Als daarentegen in een wat grotere groep patiënten het aantal van dergelijke genezingen klein is en bovendien ongeveer even klein als in een groep die met ‘placebo’ behandeld werd, dan krijg je de situatie zoals die nu is. Het is dan betrekkelijk zinloos om te gaan speculeren wat er nou precies gebeurd is bij de personen die genezen zijn.

Reacties zijn gesloten.