Donkerlo over kwakzalverij en verslaving

Russell HughesDoktoren die verslaafden behandelen met obscure injecties en implantaten: zijn het sjamanistische charlatans of vormen ze de avant-garde van de verslavingszorg? Wanhopige patiënten hebben er in ieder geval veel geld voor over. Maar wat klopt er van hun claims?

Deze bijdrage van onderzoeksjournalist Janneke Donkerlo verschijnt ook op Kloptdatwel en bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Janneke Donkerlo  publiceerde onder meer in NRC Handelsblad, Trouw, Psy, Z-magazine en Vrij Nederland.

Genezen in vijf dagen

Bepaalde klinieken, die werken volgens een Russische methode, beweren dat zij verslaafden voor 100% kunnen genezen. Zoals AlustonHealth in Riga. Deze Letse kliniek is eigendom van een Engelsman, Russell Hughes (foto). Hughes, een stevige veertiger, is zelf geen dokter maar ondernemer. Voor een behandeling in Riga vraagt hij ruim 4.000 euro. Volgens hun website bestaat de behandeling uit een ‘short, quick, detox and physical alcoholism treatment, most commonly using a method known as The Code, designed to stop you drinking and jump start your recovery in just five days.’

Hardnekkige ziekte

‘Coding’ is een favoriete term voor klinieken als AlustonHealth. Of het nu gaat om alcohol, heroïne, cocaïne of zelfs gokken: door het wondermiddel verdwijnt verslaving als sneeuw voor de zon. In mei 2011 publiceerde ik al in  NRC Handelsblad over het Nederlandse particuliere verslavingsbureau ExpertCleanics. Dit bedrijf neemt haar patiënten mee naar Oekraïne en beweert daar voor genezing te kunnen zorgen. Geen geringe claim, want verslaving is een hardnekkige ziekte.

Colin Brewer, een internationaal vermaarde expert op het gebied van verslavingszorg en door Expertcleanics geciteerd als wetenschappelijke bron, heeft laten weten de methode te beschouwen als kwakzalverij. ExpertCleanics heeft zich intussen omgedoopt tot ExpertTherapy. Hun site is nog ‘under construction’.

Onderzoeksjournalistiek

Waar is deze coding methode nou eigenlijk op gebaseerd? Hoe werkt het? Wat zeggen patiënten? Wat zit er precies in de implantaten en injecties? Wat zijn de risico’s en bijwerkingen? Wat vinden wetenschappers en overheidsinstanties van deze methode? Waarom zijn de middelen niet toegelaten in de meeste Europese landen? En wat doet de EU aan regulering en controle? Op deze vragen wil ik antwoord geven.

Gedegen onderzoeksjournalistiek kost echter tijd en geld. Daarom doe ik aan crowdfunding. Voor 20 euro of meer kunt u bijdragen in de onkosten.

Tegenprestatie

Doneren doet u natuurlijk niet zomaar. Behalve gedegen journalistiek mogelijk maken, krijgt u een uniek kijkje in de keuken van de journalist. Ik zal regelmatig bloggen over hoe ik te werk ga, hoe ik aan relevante gegevens kom, welke hilarische situaties zich voordoen, welke hindernissen ik moet overwinnen en welke risico’s er zijn.  Bovendien kunt u altijd tussentijds reageren en commentaar geven.

Wilt u ook bijdragen? Kijk op www.nieuwspost.nl en doneer.

11 gedachten over “Donkerlo over kwakzalverij en verslaving”

 1. Op de website van Aluston Health staat dat de Code een soort injectie is maar waarmee blijft in het vage. Gesuggereerd wordt dat deze stof ongeveer dezelfde werking heeft als disulfiram. Disulfiram is een tamelijk gemeen goedje (veel bijwerkingen en contra-indicaties) dat als voornaamste effect heeft dat je hondsberoerd wordt door het drinken van alcohol.
  Dat zit zo. Alcohol (CH3CH2OH) kan worden afgebroken door oxidatie, zoals we op de middelbare school bij scheikunde leren. In de eerste stap ontstaat acetaldehyde (CH3CHO) en nog een oxidatiestap verder ontstaat azijnzuur (CH3C00H). Die oxidatiestappen worden in het lichaam uitgevoerd met bepaalde enzymen, en disulfiram blokkeert het enzym dat voor de tweede stap zorgt. Er ontstaat dus na alcoholgebruik een opeenhoping van acetaldehyde, en daar wordt men dan ziek van. Een kater na alcoholgebruik wordt ook (deels) door acetaldehyde veroorzaakt.
  Disulfiram neemt de aandrang om alcohol te gebruiken niet weg, het fungeert alleen als automatische en ogenblikkelijke lijfstraf na alcoholgebruik. Het is alleen zinvol in combinatie met psychotherapie en overige medische behandeling. Een typische dosering is 250 mg per dag onder medisch toezicht.
  In het artikel van Donkerlo in NRC Handelsblad (zie de link in het artikel) an 14 mei 2011, getiteld ‘De senator helpt tegen verslaving’ gaat het over een Geert Wilderspaladijn die ExpertCleanics in Den Haag oprichtte. Daar zou Tetlong-250 worden gebruikt. Het preparaat Tetlong-250 is gewoon weer disulfiram, maar in een dosering en toedieningsvorm waarover onvoldoende bekend is. De suggestie dat je met een dosis van 250 milligram disulfiram (eenmalig of eenmaal per maand) alcoholverslaving kunt genezen is patiëntenbedrog, vertelde Catherine de Jong me.
  Andere namen voor hetzelfde spul zijn Antabus, Abstinyl, Alcophobin, Antaethan, Antaethyl, Anticol, Aversan, Contrapot, Crotenal, Disetil, Disulfiramum, Espenal, Exhorran, Hoca, Noxal, Refusal, Stopethyl en Tetradin.

 2. De suggestie dat je met een dosis van 250 milligram disulfiram (eenmalig of eenmaal per maand) alcoholverslaving kunt genezen is patiëntenbedrog

  Eens. Disulfiram kan echter best succesvol aan een regime worden toegevoegd.

  Ik snap al de commotie niet. Het middel is al zolang bekend en gebruikt en er is ook veel onderzoek naar gedaan.Het (uitzonderingen daargelaten) betrekkelijk veilig.

  Bovendien is het helemaal niet in Nederland toegelaten en betalen mensen zelf voor die behandeling over de grens.

  Boeie.

 3. Hierbij wil ik u attenderen op de site http://www.abstinentia.nl. Zij werken volgens het zogenaamde prometa protocol. De bekende cabaretier Javier Guzman zou m.b.v. deze methode van zijn drankverslaving afgekomen zijn. Ik heb het vermoeden dat het een soortgelijke behandeling is zoals in het artikel beschreven; het blijft ook vaag welke “medicatie” de patiënt toegediend krijgt. Wellicht interessant om de site eens te bekijken.

 4. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje raar dat Janneke Donkerlo denkt een paar duizend euro nodig te hebben om dit uit te zoeken (voor zover er nog iets uit te zoeken valt).

 5. We noemen hier nu wel disulfiram, maar eigenlijk weet niemand wat er in die injecties zit, die zogenaamd een ‘code’ bevatten. De enige manier om daar achter te komen is ter plaatse het peperdure middel te kopen en te laten analyseren. Dat analyseren kost ook geld.

 6. Ongeveer een jaar terug kwam deze “healer” naar Amsterdam,tegen betaling van 100,= euro kan je mee doen en “genezen”worden door o.a. uitspugen van water uit de “healer”zijn mond en gewapper met een takkenbos.
  Wederom heeft deze healer plannen om naar Amsterdam te komen. Ik vind het een misselijk makend sinju en is er geen mogelijkheid om deze praktijken stop te zetten.
  Hieronder geef ik zijn gegevens op. Mijn dank voor jullie aandacht.

  Go deeper into the healing practice

  Shamanic Diagnostic Tools for Healing #2
  With Itzhak Beery
  Saturday, Feb. 25th
  1:30- 8:30 – At 83 Leonard Street, 5th Fl.
  Contribution: $100 – Register early

  For those who took my basic classes at the NY Open Center
  and for advanced practitioners.

  Shamans and healers the world over are able to ‘see’ into their perspective patient’s physical, emotional and energy bodies, to observe them and then decide what is the best way to bring about healing. Entering non-ordinary reality they are also able to receive messages from the spirit world in order to help them reveal the causes and nature of their client’s conditions.

  In this intensive day we will focus on some of these tools, physical and non-physical. You will have an opportunity to practice hands-on with your fellow participants. Those tools and techniques are essential for a successful healing and you can take them with you and use them on your own with your family, friends or your private practice

  We will develop a deeper connection with our spirit helpers such as power animal, Huachas, teachers and guides, learn to scan and perceive the three bodies, develop intuitive hands; read candle flame, stones, tacuma needles, and more.

  Limited to 24 participants.
  To secure your place please make a check to: Itzhak Beery
  and mail to: Itzhak Beery, 214 Sullivan Street #2A, New York, NY 10012

  Ceremonial Healing – Private sessions

  Experience transformational healing
  used by indigenous shamans for millennium.

 7. Onlangs kwam ik in contact met Ila Blanken uit Amsterdam. Zij is studente geweest aan de opleiding van ondergenoemde arts Henk Fransen die een school heeft voor zelfgenezend vermogen van het lichaam. Op mijn vraag of mijn ernstige zieke schoonzoon lijdend aan het Non Hodgkin syndroom verlichting van de symptomen en of er concreet iets aan gedaan zou kunnen worden, kreeg ik ten antwoord van Ila Blanken (Ila Blanken had het haar opleider gevraagd) was het antwoord deze man heeft heel veel boosheid in zijn lijf. Dit antwoord werd gegeven zonder de persoon in kwestie gezien te hebben of ontmoet of te kennen.
  De kwalijkheid van dit soort praktijken overschrijdt elke norm.

  Lees het artikel ‘Activeer je zelfgenezend vermogen’ op http://site.genezendvermogen.nl/Default.aspx?id=179 en huiver.

 8. Lijkt me onzin. Waarom staat er helemaal niets bij over de onderbouwing hiervan? Alles waar ‘detox’ in voorkomt, probeert te suggereren dat het lichaam ‘gifstoffen’ bevat die eruit moeten. Dat is in elk geval bij verslaving onzin. Het zijn niet de stoffen (alcohol, nicotine,… ) maar zenuw- en hersenstructuren die zijn onstaan als gevolg van het gebruik van die stoffen die de drang naar het gebruik stimuleren. En die haal je niet weg met een beetje stroom.

 9. Ik woon in Oekraine en heb een vriend geholpen van de codeine af te komen. De methode die ze hier gebruiken tegen alcohol en opioid is nogal rigoreus, alles gaat er hier anyway niet zo zachtzinnig aan toe. Als je van de opioid af wil – hetgeen je tot voor kort gewoon kon kopen en op advies van de apotheker (die daarmee natuurlijk een extra centje verdiende) mee kreeg als je een verkoudheid had of zo. Zonder het te weten zijn zo vele mensen aan de opioid verslaafd geraakt (middel heet Kodterpin). Inmiddels is het gelukkig alleen nog op recept te verkrijgen, uiteraard is iedereen hier omkoopbaar dus links of rechtsom is het nog steeds wel te krijgen voor de harde kern van de gebruikers. Als je van de verslaving af wil krijg je een paar dagen een soort chemische drug (ken helaas geen naam) die de codeine vervangt. Na een dag of 5 of 6 krijg je of niets meer omdat je van je verslaving af zou zijn hetgeen denk ik alleen waar is voor kleinverbruikers, mocht je nog behoefte hebben aan codeine dan krijg je een implantaat met Naltrexon zonder dat ze nachecken of je nog codeine in je lichaam hebt, mocht je zoals in het geval van mijn kennis dus toch nog wat bij hebben gesnoept dan is het flinke pech, dan wordt het echt afkicken (anderhalve week in de kreukels onvergelijkbaar met gewoon afkicken door gewoon geen codeine te nemen – zo’n zware drug is het niet begreep ik). Maar een ding is zeker het werkt drie maanden dus de geimplanteerde is wel van zijn codeine verslaving af. Implantaten worden in achterkamertjes van het anti-drug centrum in een kwartier uitgevoerd zonder ook maar enige voorzorg behalve de nodige schoonmaak van de implantatieplek.
  Wellicht dat de afkickverschijnselen ook wel een beetje helpen om voortaan van de codeine af te blijven maar het zag er niet erg prettig uit die anderhalve week en er zijn volgens mij geen middelen om die anderhalve week wat verlichting te geven. Met zo’n implantaat zit je er dus echt aan vast. Een andere methode die door de meer professionele artsen wordt gebruikt is bijv een week of twee codeine verminderen (sommigen adviseren elke week een pil minder maar dat lijkt me minder verstandig gezien de irrationele beslissingen die verslaafden nemen – beter er vaart achter zetten. Daarna een beetje (vingertipje) naltrexon nemen – dan krijg je een korte ontwenningsperiode als je nog codeine in je lichaam hebt die je wel wakker maakt en laat voelen wat voor vergif codeine eigenlijk is. Daarna en periode van 5 of 7 dagen zonder codeine en weer een beetje naltrexon gebruiken. Zijn er geen bijwerkingen meer dan een hele capsule naltrexon nemen. Naltrexon wordt door psychiaters op recept uitgeschreven en zijn in feite vrij makkelijk te krijgen. Verder is tetlong 250 hier verkrijgbaar maar nooit iemand gehoord die dat heeft gebruikt hier. Wel interessant om eens te onderzoeken. Op bepaalde gebieden zijn ze in Oekraine soms verder vooruit dan we gewend zijn aan te nemen dus ik zou in principe niet gelijk negatief staan tegenover middelen die ze gebruiken, ze nemen het alleen niet zo nauw met de bijwerkingen, ze vertellen je dus niet dat als je nog codeine in je lichaam hebt dat je dan vreselijke ontwenningsverschijnselen krijgt, dat is jouw probleem zeggen ze dan maar resultaat is er wel.

Reacties zijn gesloten.