Homeopaat Hagens kwakt door

De voormalige arts Herman Leo Hagens (geboren 16-9-1941 te Paramaribo) uit Zoetermeer is weer aan de genezerij begonnen. Op zijn website Dokter Hagens [zie naschrift] zegt hij wel dat hij geschrapt is als arts, maar hij laat overduidelijk doorschemeren dat wie genezing voor wat dan ook zoekt, hem maar hoeft te bellen. Dan komt er een ‘medisch dokter met eigen authentieke behandelingen’ aan de lijn.

Hij is wat onduidelijk over de reden waarom H.L. Hagens levenslang niet meer mag dokteren. Voor degenen die dat interesseert is er een verslagje van Marieke Aarden over de tuchtzaak tegen Hagens in de Volkskrant van 19 maart 2003. Daar kunt u lezen hoe Herman Hagens zich bezondigde aan seksueel getint gedrag tegenover een 16-jarige depressieve patiënte Claudia: op schoot nemen, kussen (volgens Hagens zelf alleen maar een dansje maken) en haar complimenteren met haar mooie lichaam. Bij wijze van therapie liet hij haar ook gestoomde kwal eten. Meerdere vrouwelijke patiënten hadden zich over dergelijk gedrag van Hagens beklaagd.

Verder had Hagens veel te hoge rekeningen uitgeschreven, en daarmee indirect de verzekeringen getild. Daarvoor was hij al bij de strafrechter geweest die hem een boete van 10.000 euro had opgelegd; bovendien moest hij nog ruim 220.000 euro terugbetalen, ook de fiscus en de sociale dienst hadden nogal wat te vorderen. Natuurlijk waren de patiënten die de nota’s van Hagens zonder morren hadden doorgestuurd naar de verzekering ook schuldig.

Dan was Herman Hagens homeopaat. Dat werd hem niet aangerekend. Bij de tuchtrechter gaat het uitsluitend wat iemand gedaan heeft, en placebomiddelen voorschrijven is weliswaar onethisch maar niet noodzakelijk strafbaar en als er geen patiënt over klaagt en er ook niet een werkzame therapie voor achterwege is gelaten, is het geen zaak voor de tuchtrechter. Helaas. Hem werd wel kwalijk genomen dat hij bijvoorbeeld een eigenbloedbehandeling toepaste. Bij de eigenbloedbehandeling wordt wat bloed van de patiënt afgetapt, blootgesteld aan de een of andere oxiderende werking (waterstofperoxide, ozon of uv-licht) of er wordt iets bijgemengd en dan wordt het weer opnieuw ingespoten. Volslagen zinloos, en nog riskant ook als er niet steriel gewerkt wordt en de patiënt met hepatitis van een vorige ‘vermoeide’ patiënt wordt besmet. Maar in dit geval werden steenpuisten behandeld door het eigen bloed te mengen met een onduidelijke substantie en werd de injectiespuit even in de mond gehouden, ‘dat hoort bij deze methode’. Getverderrie. In elke druppel spuug bevinden zich vijf miljard bacteriën verdeeld over 600 verschillende soorten. Daarom zijn mensenbeten ook gevaarlijk.

Hagens was al vijfmaal eerder bij de tuchtrechter geweest, en dat was de reden dat deze keer de straf definitieve ontzetting uit de artsenstand was.

Failliet

Men kan de hele definitieve uitspraak (in hoger beroep) van het Centrale Tuchtcollege nalezen in Medisch Contact van 31 maart 2004. Indertijd besteedde ik er in ‘Stop de Persen’ enkele regels aan en ook werd het geval ook bij de VtdK gesignaleerd.

Na de uitspraak op 22 januari 2004 is Hagens op 29 september 2004 failliet verklaard. Hij heeft het daarna nog enige tijd moeilijk gehad, maar op 9 april 2009 is het faillissement beëindigd door homologatie van een akkoord. Voor zover ik kan nagaan nam de fiscus genoegen met slechts 7% van de schuld.

Homoiostasis

Iedereen kan de veroordeling van Hagens vergelijken met de leugens die hij over zichzelf en zijn behandelwijze verkoopt. Het gescheld op de ‘biggen dokters‘ kan men niet serieus nemen van zo iemand. Dat hij zegt dat hij veroordeeld is wegens zijn verzet tegen gewetenloze behandelwijzen van zorgverzekeraars (alsof zorgverzekeraars behandelen in plaats van betalen) is een gotspe: hij heeft zich geprobeerd te verrijken op kosten van de zorgverzekeraars.

Op zijn blog schrijft hij in enigszins gebroken Nederlands over van alles en nog wat: bronchitis , candidaziekte, de ziekte van Crohn, hoge bloeddruk, hooikoorts (‘overgevoeligheid voor hooi’, zo staat het er echt), menstruatieproblemen, multiple sclerose, overgangsklachten, reuma, sportblessures (hij is ook nog basketbalcoach), soms met zijn vaste en mobiele telefoonnummer erbij. De therapieën die hij aanbeveelt liggen in de dieetsfeer (Moerman, koudgeperste lijnzaad– en olijfolie alsmede teunisbloem- en sleutelbloemolie en oud-Chinese voedingsleer), iets dat hij aanduidt als ‘homoiostase manipulatie’ (toen Hagens nog huisarts was in Zoetermeer omschreef hij zijn praktijk als ‘homeostasis’), dus een soort chiropraxie, orthomoleculaire therapie en natuurlijk homeopathie, kortom allround kwakzalverij. Hij heeft ook grote bewondering voor de arts-gebedsgenezer Wagenaar (zie Maandblad tegen de Kwakzalverij van oktober 1973).

Deze Wagenaar was aanvankelijk huisarts te Dordrecht, en rond 1970, ruim voordat Hagens zijn artsexamen deed (1978), directeur van verpleeghuis De Orchidee te Hilversum. Wagenaar was ook actief in de Volle Evangelie-gemeente van Maasbach, maar er is nu maar weinig over hem te vinden op internet.

Hij noemt zich echter overduidelijk ‘dokter’ en dat mag niet van de wet-BIG (artikel 100). Daar kan de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) zo een boete van 6700 euro voor geven zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen. Als IGZ in dezen iets onderneemt, zal ik het laten weten, maar ik reken nergens meer op bij de Inspectie.

Uitspraken van het tuchtcollege zijn geanonimiseerd, zodat de betrokkene zijn of haar leven kan beteren en dan niet achtervolgd wordt door zonden uit het verleden. Maar nu Hagens zichzelf zo afficheert en gewoon weer doordoktert, vind ik dat het publiek belang hier prevaleert. Potentiële patiënten van Herman Hagens moeten te weten kunnen komen aan wie ze hun geloof schenken en hun lijf toevertrouwen.

Naschrift (29 januari 2012)

De link naar de site van Hagens in het artikel is verdwenen. Maar op http://hagenshealthrecovery.blogspot.com is het nog te zien.

De totale site van Hagens is het bijna gelijknamige
http://hagenshealthrecover.blogspot.com/

Naschrift (3 februari 2012)

Ik ontving heden een brief van IGZ gedateerd op gisteren, waaruit ik citeer:

Concluderend is de inspectie van mening dat de heer Hagens zich in zijn weblogs ten onrechte bedient van de titel dokter, waarmee hij suggereert een geneeskundige te zijn. Daarnaast geeft hij in zijn blog de indruk dat hij voorbehouden handelingen verricht.

Voor bovenstaande punten heeft de heer Hagens van de inspectie een waarschuwing gekregen in het kader van respectievelijk artikel 4 lid 2 en artikel 35 van de Wet BIG [NB: zie http://www.st-ab.nl/wetten/0645_Wet_op_de_beroepen_in_de_individuele_gezondheidszorg_Wet_BIG.htm , JWN ]. Bij herhaling zal de inspectie handhavend optreden op grond van artikel 100 van de wet BIG.

Ik heb onverwijld op het blog van Hagens gekeken.

Op de eerste hierboven genoemde site staat nog steeds met grote blauwe letters Dokter Hagens.
Op het profiel http://www.blogger.com/profile/17000450233840377382 dat men kan aanklikken staat:
“Beroep medisch dokter met eigen authentieke behandelingen.”

Op de tweede hierboven genoemde website luidt de reclame voor Hagens:
“Vanwege het unieke autonome karakter van de natuur in de mens, blijft de zorg van de dokter slechts beperkt tot een vrijblijvend advies, noem het een consult.”, gevolgd door de consultprijs.

Hoe de niet-arts Hagens de suggestie van voorbehouden handelingen wekt zie ik niet, maar dat hij zich nog gewoon dokter noemt is zonneklaar. (zie ook onderaan zijn levensbeschrijving “Elke arts,elk mens heeft recht op het vertrouwen, zijn medemens op de juiste manier te kunnen en te zullen behandelen.” wat onzin is, want ik heb bijvoorbeeld geen enkel recht op enig vertrouwen dat ik een hernia of een hersentumor kan behandelen.)

19 gedachten over “Homeopaat Hagens kwakt door”

 1. Bij homologatie van een accoord is er juist géén restvordering waarop de schuldeisers aanspraak kunnen maken, daarom heet het ook een accoord.

 2. Dat zou jammer zijn. De opbrengst van zijn klets zou dan dus 100% voor hem zijn en niet voor schuldeisers. Dat zou het voor Hagens dus lucratiever maken om weer de kwak in te gaan.
  Maar helemaal klopt je reactie niet Joachim.

  “Het akkoord ziet slechts op de concurrente schuldeisers, dat wil zeggen, de schuldeisers die geen voorrangsrecht hebben, zoals de Belastingdienst. Deze schuldeisers zijn niet gebonden aan het akkoord en moeten dus sowieso worden voldaan, tenzij ze los van het akkoord genoegen nemen met minder dat het volledige bedrag.”

  Bron:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Faillissement_(Nederland)#Einde_van_het_faillissement

 3. Gestoomde kwal klinkt erg vies, maar het is in principe te eten. Ik heb het enkele malen in China op mijn bord gehad. Het is net of je kraakbeen zit te eten. Ik krijg er het gevoel bij dat ik een oor in mijn mond heb en dat niet weggekauwd krijg. Smaak zit er nauwelijks aan. En een genezende werking heeft het natuurlijk ook niet.

 4. Antwoord aan Joachim Kruyswijk: ik had inderdaad de uitleg op Wikipedia verkeerd gelezen (woordje Tenzij overgeslagen). De tekst is aangepast.

 5. Ik denk dat het coaguleren van de eiwitten (en wat er nog maar meer in een kwal zit) met stomen ook wel zal gaan. Ik veronderstel dat bakken daarentegen erg veel gevaarlijk gespetter oplevert.
  De Chinese koks wokken vrijwel alles (en dat betekent dat je zelfs een uitgebreid diner erg snel op tafel hebt), maar wat de kok in mijn geval met de kwal deed, heb ik niet kunnen zien.
  Hoe meneer Hagens dat doet (of haalt hij het gewoon bij de toko?) weten we natuurlijk ook niet. Maar als je het eten van kwal als therapie ziet, is er wel een steekje bij je los, daar zijn we het vast wel over eens.

 6. Beetje vaag ‘geleerd’ stuk hoor! Nummer twee van de schrijvers is wel van een heel vaag bedrijfje in Singapore. En ook nog geprint door: 2001 Kluwer Academic Publishers. Printed in the Netherlands.

  Ik denk dat er meer ‘kwallen’ gegeten moeten worden.

 7. Helemaal off-topic maar die opmerking over Chinese koks klopt niet. Ik heb twee jaar in Taiwan gewoond en gerechten als ‘bedelaarskip’ of eend in pekingstijl of allerlei soorten soep of mapotofou of … worden niet gewokt. Maar dat we in het Nederlands maar een woord hebben voor ‘warm eten bereiden’ en ‘water op een temperatuur van 100 graden brengen’ verwekt atijd veel hilariteit onder Chinezen die Nederlands leren.

 8. Antwoord aan Timmerman

  Ik baseer mijn opmerkingen op een document dat rond 2008 nog te vinden was op internet als je googelde op Hagens + Zoetermeer.

  In het Openbaar Verslag nummer 8 dd. 18 april 2008 stond:

  Bij brief dd. 14 april 2008 heeft de belastingdienst aan mr Butterman [advocaat van Hagens] bevestigd, in overeenstemming met de Leidraad Invordering, in te stemmen met het aangeboden voorstel, zijnde voor haar 7%. Thans staat volgens de Belastingdienst na behandeling van alle door failliet [i.e. Hagens] ingediende bezwaren, een bedrag open van € 139.820,–. De Belastingdienst geeft daarbij te kennen dat het openstaande bedrag nog kan wijzigen in verband met een ingediend bezwaarschrift tegen de aanslag Inkomstenbelasting 2003. De Belastingdienst stelt als nadrukkelijke voorwaarde dat het akkoord van 3,5% aan de concurrente schuldeisers wordt geaccepteerd door afdoende schuldeisers en gehomologeerd door de rechtbank.

  Ik lees dat zo dat de Belastingdienst haar voorrangsrecht gebruikte door te zeggen: wij nemen genoegen met 7% als jullie tevreden zijn met 3,5%. Met andere woorden: één jaar voor de homologatie kondigde de Belastingdienst al aan dat ze met minder genoegen wilden nemen dan het volledige bedrag.

  In diezelfde brief staat dat de concurrente crediteuren die instemden met het toen voorgestelde accoord tezamen 33% van de schuld vertegenwoordigden, maar dat moest 50% zijn om tot een akkoord te komen. Bovendien was er nog een ‘ontnemingsvordering’ (van BOOM, het Bureau Ontnemingswetgeving OM) van € 300.000 helemaal niet meegeteld. Dat wil zeggen, de rechter had gezegd dat Hagens zoveel aan onterecht verdiend geld moest terugbetalen in het kader van de ‘Pluk-ze’-wetgeving.

  Ik weet niet hoe het is afgelopen, maar het is duidelijk dat Hagens met zijn praktijken flink veel heeft verdiend (uiteindelijk op kosten van degenen die premie betalen voor hun gewone ziektekostenverzekering – Hagens was immers huisarts), en het waarschijnlijk nooit allemaal heeft kunnen terugbetalen.

 9. Bij verder lezen, zie ik dat de kwal diende om de “ik-vorm te versterken”. Als ik dat probeer te doorgronden, denk ik dat bedoeld wordt dat een kwal een nogal vormeloos dier is dat door stomen een min of meer vaste vorm verkrijgt. Bij een slappe ik-vorm van de patiënt (????) dien je vervolgens een gestoomd dier toe dat door die behandeling een versterkte ik-vorm (????)heeft verkregen. Zoiets? Een soort homeopathische denkwijze? Misschien had een gekookt ei ook “geholpen”?

  Mopje,
  Uw reactie is me volstrekt onduidelijk. Graag verduidelijking.

 10. Sorry Hans,

  Ik bedoelde dat het stuk wat ‘geleerd’ moest zijn, waarschijnlijk ook alleen een soort reclame is voor het eten van kwallen.
  En met meer kwallen eten omdat het woord kwal ook wel voor mensen wordt gebruikt. (tenminste door mij) Bij dit soort ‘dokters’ die met zo’n brede grijns patiënten lokken, gebeurt me dat vaker.

 11. Duidelijk wie hier het geleerde weekdier is. Het lijkt meester Pennewip wel…

 12. @Timmerman

  De Leidraad Invordering bepaalt dat de Belastingdienst alleen meegaat in een akkoord, als zij tenminste het dubbele krijgt van het percentage dat de concurrente crediteuren ontvangen (Leidraad Invordering 2008, 26.3.5). Als de tekst op Wikipedia anders luidt, dan is dat onjuist. De Belastingdienst pleegt overigens te handelen volgens de Leidraad, en niet volgens Wikipedia 😉

 13. Timmerman/Kruyswijk : als de Belastingdienst 7% eiste waar de anderen 3,5% kregen, hield de dienst zich kennelijk precies aan de Leidraad.

 14. Of, wie en hoeveel % van de schuld betaald dient te worden vind ik in deze minder interessant dan de vraag of de heer Hagens zij kwalijke praktijken voortzet.
  Ik ben geen jurist, dus wil me verder niet in de faillissementsdiscussie mengen.
  Dat wikipedia niet altijd de beste bron is moge helder zijn.

  Dat een homeopaat geen geneesheer is, is helaas voor velen mínder duidelijk.. 😉

 15. Hallo

  EEn jaar of 12 geleden ben ik door toeval in aanraking gekomen met dokter Hagens toen de praktijk in zoetermeer als ik mij goed herinner cantilia dreef.
  Ik had toen al jaren last van een hernia en de problemen stapelde zich op. Dokter Hagens heeft mij binnen een week of drie van mijn klachten bevrijd en tot op de dag van vandaag ben ik weer op de been.
  Ondannks de negative verhalen hier zou ik het verhaal van dokter hagens zelf wel eens willen horen. geloof het of niet het heeft ook de verzekering of mij niets gekost. hij heeft het kostenloos gedaan met een prima resultaat. er zijn dus ook positive verhalen over dokter Hagens. Ik ben hem nog steeds dankbaar voor wat hij heeft gedaan voor mij via deze site wil ik best wat meer vertellen over mijn ervaring de site maneger mag contact met mij opnemen heel graag zelfs Ik neem het op voor de man die mij geholpen heeft.
  maar natuurlijk leest men hier liever alles negatief.

  Ed Elgers; dankzij dokter hagens duikinstructeur, en vader van 2 kids wonend in Australie.

 16. De praktijk was op de Candidaschouw. Wat Hagens 12 jaar geleden deed is niet relevant. Het is natuurlijk fijn dat uw klachten voorbij zijn, maar hernia gaat ook wel spontaan weg.

 17. Door zijn zuster bij mij aangeprezen als zijnde een zeer goede dokter, hem gevraagd als waarnemer in 2011.Hij had tevoren zoiets gezegd dat ie wat problemen gehad had met een kind, die zou hij mishandeld-maar dat was pas na afspraak over het waarnemen- hebben.Het gekke was dat ie later met een andere versie kwam.Maar zeker niet met wat hierboven geschetst wordt.
  Hij was een nachtmerrie voor meerdere patienten,wegens zijn verstarde houding en manier van behandelen.Maakte meerdere grove fouten en miste basale zaken.Met fatale afloop voor zeker een patient.
  Door de inspectie alhier te Curacao verboden om ooit nog te werken als arts.

 18. Zoals hierboven beschreven staat is daadwerkelijk het geval. Mijn vader heeft hem leren kennen via zijn huisarts en op een of andere manier heeft die mijn vader weten te overtuigen dat hij sommige medicijnen niet meer moet gebruiken ( mijn vader was diabeet) helaas zijn wij onze vader verloren door deze persoon, ik hoop dat deze man ooit gestraft wordt maar het zal niet de pijn wegnemen die wij nu hebben omdat wij onze vader zijn verloren

Reacties zijn gesloten.