TU Delft onderzoekt perpetuum mobile

De Eerste Hoofdwet van de thermodynamica heeft ons eeuwenlang gevangen gehouden in de beperkingen van het energiebehoud. Maar als we een recente demonstratie aan de TU Delft mogen geloven, dan kun je een motor laten draaien zonder dat dit energie kost.

Beweging, elektriciteit en warmte zijn slechts enkele van de verschijningsvormen van energie. Energie kan worden omgezet van de ene vorm naar de andere, maar het is niet mogelijk om energie uit het niets tevoorschijn te toveren. Auto’s hebben brandstof nodig en wasmachines houden op met draaien als je de stekker uit het stopcontact trekt.

Sinds kort bestaat er echter een videofilmpje (zie onder dit blog) waaruit blijkt dat men aan de Technische Universiteit Delft niet meer zo zeker is van de Eerste Hoofdwet van de thermodynamica, beter bekend als de wet van behoud van energie. De video toont een perpetuum mobile van de Turkse uitvinder Muammer Yıldız, een gepensioneerde politieman. Op 20 april 2010 demonstreerde hij zijn vinding aan de verzamelde ingenieurselite. Naar verluidt bevat zijn apparaat niet meer dan een aantal permanente magneten. Yıldız kan er een ventilator behoorlijk hard op laten draaien. Omdat hij zelf geen Engels spreekt, werd hij bijgestaan door een bevriende advocaat.

De demonstratie werd toegelicht door dr. Jorge Duarte (“My name is not David Copperfield.”), al had hij wat moeite om boven het geluid van de ventilator uit te komen. Duarte is verbonden aan de Faculteit Electrical Engineering van de TU Eindhoven, waar ook een demonstratie plaatsvond. In 2005 reisde hij al eens naar Turkije om een eerdere uitvinding van Yıldız te onderzoeken: een grote metalen kist die eveneens op onverklaarde wijze stroom leverde. Duarte schreef daar een onderzoeksrapport over, maar kreeg helaas geen toestemming om in de kist te kijken.

De video van de demonstratie aan de TU Delft is dankbaar overgenomen op verscheidene onorthodoxe websites, waaronder ufowijzer.nl en zapruder.nl. Een onbegrijpelijk en in het Duits gesteld patent is inmiddels ook op het web te vinden. Is de magneetmotor van Yıldız het eerste perpetuum mobile dat echt werkt?

Bij de Delftse demonstratie en op sommige websites wordt gemeld dat de uitvinding gebruikmaakt van zogenaamde nulpuntsenergie. De nulpuntsenergie is een begrip uit de kwantumveldentheorie. Reeds in eenvoudige kwantumsystemen, zoals de harmonische oscillator, blijkt dat een systeem nooit stil kan staan. Ook in de toestand met de laagste energie, de zogenaamde grondtoestand, trilt het met een kleine energie. Volgens de kwantumveldentheorie is het vacuüm gevuld met trillende elektromagnetische velden. Een echt “leeg vacuüm” zou derhalve niet mogelijk zijn. Een vacuüm zou altijd een minimale hoeveelheid energie bevatten.

Dit is een boeiend en vruchtbaar idee. De kwantumtorpedo’s in Star Trek worden bijvoorbeeld geacht hun explosieve lading te betrekken uit deze nulpuntsenergie. De Nederlandse fysicus Hendrik Casimir voorspelde in 1948 dat de nulpuntsenergie een waarneembare aantrekkende kracht zal veroorzaken tussen twee parallelle platen die zich op enkele duizendsten van een millimeter van elkaar bevinden. In nanotechnologische constructies zou het casimireffect waarneembare consequenties kunnen hebben. Maar voor het functioneren van zaken op de macroscopische schaal is het veronderstelde effect verwaarloosbaar klein.

Met de exploitatie van nulpuntsenergie gaat het sowieso om een soort contradictio in terminis. Men kan energie uit een systeem aftappen door dat systeem van een hogere naar een lagere energietoestand te doen gaan. Met de nulpuntsenergie zitten we echter reeds in de laagste energietoestand. Het is dus zo goed als uitgesloten dat er in het apparaat van Yıldız op grote schaal nulpuntsenergie wordt aangezogen en omgezet.

In de video wordt niet verteld met welk vermogen de ventilator draait. Op basis van wat we zien en horen is 200 watt waarschijnlijk een redelijke schatting. Er bestaat een omvangrijke subcultuur van hobbyisten die zich bezighouden met modelbouw van auto’s, boten, vliegtuigen en helikopters. Een uurtje surfen langs de talloze modelbouwwebsites leert dat je zo’n 100 watt per kilo nodig hebt om een modelheli te laten zweven. Daarvoor zijn kleine motortjes in de handel, die ook goed bruikbaar zijn om de stunt aan de TU te evenaren. Het onderstaande model is voor $17,50 te koop bij XHeli.com. De lengte en de diameter van dit apparaatje bedragen slechts 3 cm. Niettemin is het in staat om continu ruim 200 watt om te zetten van elektriciteit naar draaibeweging.

Radiografisch bestuurde modelvliegtuigjes en modelhelikopters werken tegenwoordig meestal op oplaadbare lithium-polymeer-batterijen, bekend als Lipo-batterijen. Deze hebben een lage interne weerstand en leveren de grootste hoeveelheid energie per kilo. Een geschikte Lipo-accu met 5 cellen is al voor minder dan 50 dollar op internet te koop. Hij weegt een halve kilo en is makkelijk in staat om meer dan 10 minuten lang 200 watt te leveren.

De uitvinding van Yıldız weegt 48 kg. Op de video is te zien hoe de magneetmotor na afloop van de demonstratie gedeeltelijk uit elkaar wordt geschroefd. Maar de getoonde inspectie is bij lange na niet grondig en serieus genoeg om een verborgen batterij ter grootte van een GSM en een motortje ter grootte van een duim te onthullen. Bovendien hadden de Delftse ingenieurs het apparaat beter wat langer kunnen laten draaien. Als de energie echt uit het niets kwam, dan zou dat geen probleem mogen zijn. Maar de herrie die het ding maakte en de belofte dat hij helemaal gedemonteerd zou worden, was misschien een reden om hem al snel weer uit te zetten.

Vooralsnog is het uiterst onwaarschijnlijk dat het mysterieuze apparaat met behulp van permanente magneten nulpuntsenergie kan aanboren en omzetten. Het zou de grootste en meest spectaculaire wetenschappelijke sensatie van de afgelopen twee eeuwen zijn indien de Eerste Hoofdwet van de thermodynamica hier werkelijk werd gebroken.

Een respectabele modelheli houdt het in de lucht zo’n 15 minuten vol. Het blijkt dat er nog nooit een demonstratie is geweest waarbij het apparaat van Yıldız langer dan 15 minuten in werking was. Het Delfts applaus voor de prestatie van deze uitvinder lijkt me daarom nogal voorbarig en misplaatst.

Yıldız is op dit gebied niet de enige uitvinder die sponsors zoekt. Een ander bekend voorbeeld is de Perendev magneetmotor van Mike Brady. Hij werd op 29 maart jongstleden in Zwitserland gearresteerd en uitgeleverd aan Duitsland, waar 61 lichtgelovigen hem samen al een miljoen hadden betaald voor een exemplaar van zijn brandstofloze motor.

Zie ook: TU DELFT GEKIDNAPT DOOR ALIENS! – Skepsis Blog van 9 juni 2010

Volgende blogartikel
Voorgaande blogartikel

75 gedachten over “TU Delft onderzoekt perpetuum mobile”

 1. Een generator van onuitputtelijk energie heeft geen schakelaar met een “uit”-stand!

  (vrij vertaald naar David Letterman)

 2. “Met de exploitatie van nulpuntsenergie gaat het sowieso om een soort contradictio in terminis. Men kan energie uit een systeem aftappen door dat systeem van een hogere naar een lagere energietoestand te doen gaan. Met de nulpuntsenergie zitten we echter reeds in de laagste energietoestand.” Waarom zou nulpuntsenergie niet de hoogste energietoestand zijn? De hele natuurkunde lijkt een gebruiksaanwijzing die op zijn kop geschreven is! Zo ook bv zwaartekracht. Massa heeft beetje aantrekkingskracht op andere massa. Is de volledige aantrekkingskracht van de aarde hiermee verklaarbaar? Nee, maar wel als je stelt dat de grootste component aandrukkingskracht is. Door het vacuum aan “nulpuntsenergie” onder onze voeten. Tussen het electron en de kern van een atoom bevind zich het echte vacuum.

 3. Op internet staat ergens een tabel van iemand die de (geluids)frequentie gemeten heeft en daarin kon je zien dat de motor zeker wel kracht verliest. Maar mooi weer Skepsis, ik ben fan sinds de ontmaskering van Robbert van de Broecke of hoe die charlatan ook alweer heet 🙂

 4. Wat ik me trouwens afvraag is of er geen kritische vragen zijn gesteld. En wat mij dan ook een beetje zorgen baart is dat dit dan op een universiteit te zien is, zonder verificatie.

 5. @ J. Nieuwenhuize 05 May 2010 om 11:11: Weet je door wie deze bijeenkomst georganiseerd is. Door Coen Vermeeren. Moet je maar eens andere lezingen van Coen Vermeeren bekijken. Hij gelooft namelijk in ufo’s en probeert zijn knipperende lampjes alu-filmpjes ook iedereen de strot door te duwen met zijn suggestieve geleuter.

 6. Kan iemand even http://www.steorn.com afkraken?
  Hebben we dat ook weer gehad.

  Trouwens, de Eerste Hoofdwet van de thermodynamica is gebaseerd op waarnemingen. Het is dus een afspraak.
  Je hebt slechts 1 uitzonderlijke waarneming nodig om die afspraak onderuit te halen.

 7. Zie ook deze lezing over ufo’s van dr. ir. Coen Vermeeren, die de bijeenkomst met Yildiz organiseerde. Complotdenkers zoals Steven Greer en Stanton Friedman zijn voor hem betrouwbare autoriteiten. Hij hecht ook veel waarde aan spectaculaire ooggetuigenissen. Wie meer wil weten verwijst hij naar niburu.nl en ufowijzer.nl. De vrije energie komt aan het slot ook nog even ter sprake (want daar beschikken ufo’s natuurlijk al lang over). Vermeeren lijkt niet op de hoogte te zijn van kritische literatuur over de gevallen die hij noemt. Hij haalt zijn kennis van ufosites, bestsellers en populaire tv-shows. In Nederland wordt deze kennis naar zijn oordeel onderdrukt.

 8. hier wil je als universiteit toch niet mee geassocieerd worden? Had de boel binnenskamers gehouden, dan ben je over een paar maanden ook niet het lachertje in de krant, TU.
  Overigens mooi hoe met het fenomeen beweging en mooi gebruik van hoogwaardige materialen als aluminium zo’n hoax kan worden geschept.

 9. zozo dit riekt naar…

  Als er al energie uit de nulpunts therorie gehaald wordt zal het zo miniem zijn, dat als het een ventilator is hij heel langzaam zal draaien in een waarschijnlijk luchtledige omgeving en het app zelf een paar duizend kilo wegen en niet lekker gemakkelijk mee te nemen is met de easyjet.

  Maarja wie ben ik.

 10. Kom op nou mensen…wie een dergelijke, revolutionaire, “uitvinding” mag demonstreren op een universiteit… zou die niet al heel lang daarvoor bij een fabrikant onder dak zijn geraakt ? En als je dan een demo geeft, waarom dan niet met een fatsoenlijke uitleg op een scherm, met schema’s en minstens een logische redenering over de werking van het apparaat ? Als ook het patent al is vastgelegd ( wat overigens zeer dom is, gezien het algemeen belang, immers als het werkt zal de man niet erg populair in OPEC-kringen worden, etc. ) waarom show je dan niet hoe briljant het apparaat opgebouwd is ?
  Kortom, hier appelleren een paar handige goudzoekers aan de hebzucht van mensen die al veel geld hebben en méér willen, of hopen de centjes van sloebers die weinig hebben maar méér willen te bemachtigen. Het zal de zakkenvullers worst zijn waar het geld vandaan komt.
  Ir. Arend van Beek is tot nu toe helaas de enige die echt van Yildiz profiteert 😉

  Ik zal niet beweren dat er nooit een superefficiënte motor zal komen, ( die zijn er trouwens al ) maar dit zijn toch echt clowns. Die Coen Vermeeren is wel de minst kritische “wetenschapper” in de zaal. Of krijgt hij een deel van de winst ?

 11. (AD Haagsche Courant, 27-04-2010)

  Op de TU Delft was onlangs een bijzondere en mogelijk wereldschokkende machine te zien. Het apparaat, uitgevonden door een Turkse politieagent, zou uit de ruimte energie kunnen ontvouwen. De TU Delft stond perplex, net als universitair docent Jorge Duarte van de Technische Universiteit Eindhoven, die de demo verzorgd heeft.

  – Dat kan toch niet: energie uit de ruimte?
  „Je moet als onderzoeker nooit zeggen dat iets niet kan, voordat je het grondig hebt onderzocht. Ik heb bijna alle delen van het apparaat kunnen onderzoeken, en daar heb ik nog niets gevonden wat het verhaal zomaar ontkracht.”

  – U hebt niet alle delen onderzocht?
  „Er is één deel wat de Turkse uitvinder geheim houdt, omdat hij nog geen patent heeft op zijn uitvinding. Dat deel, dáár gaat alle aandacht naar uit.”

  – Wat denkt u dat daar in zit?
  „Iets wat het apparaat in beweging zet en houdt. Het draaiende gedeelte van het apparaat is een cilinder van aluminium, en aan het uiteinde daarvan draait met grote kracht een ventilator in het rond. Niemand weet alleen hoe dat precies mogelijk is. Het is erg mysterieus, vooral omdat de cilinder draait op 2000 toeren dichtbij sterke magneten, en, tegen de verwachtingen in, wordt er nauwelijks warmte ontwikkeld. Niemand nog heeft mogen zien wat er nou in dat niet onderzochte deel zit.”

  – Kan daar niet gewoon een motortje in zitten?
  „Dat sluit ik officieel niet uit, maar ik denk het niet. Ik heb het vijf uur lang mogen onderzoeken, het heeft al die tijd ook aan gestaan, en geen één deel van het apparaat werd echt warm. Hoe is het dan mogelijk om zoiets te bereiken met een motortje of batterij, en daarbij nog mechanische energie leveren?.”

  – Vindt u het niet vreemd dat u dat deel niet mag onderzoeken?
  „De uitvinder, Muammer Yildiz, zegt dat niemand dat deel mag zien, omdat hij dus nog geen patent voor het apparaat heeft. Dat is op zich een goede reden.”

  – Gaat dit apparaat alle milieuproblemen oplossen?
  „Dat blijft afwachten. Als er géén batterij in de machine zit, dan kan er in ieder geval een nieuw hoofdstuk in de natuurkundeboeken bijgeschreven worden – het gaat tegen bestaande wetten in. Als er wél een batterij in het niet onderzochte deel zit, dan blijft het toch een prachtige machine.”

 12. Van dezelfde Coen Vermeeren (ufo voordracht in Delft)

  (quote)”..ik denk dat ze [de aliens, nota van mij] de intentie hebben om ons te helpen…”

  (quote)”..ze [aliens, nota van mij] maken gebruik van vortex technologie…” (wat is dat nou??)

  (quote)”..ik denk dat het [ufo-onderzoek, nota van mij]een klein beetje taboe is in Delft…”
  .
  .
  Verbazingwekkend!

 13. Ik weet niet wat vortex-technologie is, maar over de in natuurlijke toestand voorkomende “flux vortex” is sinds kort het volgende bekend:

  De Flux Vortex is een fenomeen dat plaats vind dicht bij de Tree of Souls en zich verspreidt door de Hallelujah Mountains. De Vlux Vortex wordt veroorzaakt door de grote bron van Unobtanium die zich onder de Tree of Souls bevindt en in de Hallelujah Mountains. Door de grote hoeveelheid van Unobtainium zweven de Hallelujah Mountains wat een sterk magnetisch veld creëert. Hierdoor zullen instrumenten zoals wapens en vliegtuigen niet goed reageren waardoor het volledige navigatie problemen kan veroorzaken.

  Om het zelf te kunnen waarnemen, moet je natuurlijk wel even naar de planeet Pandora vliegen, maar dat zal met vortex-technologie wel geen probleem zijn.

  Frank.

 14. @ Frank Boers

  Jij bent zeker naar de film “Avatar” geweest? Ik merk hier een duidelijke invloed. Uitstekende film die toekomst mogelijkheden blootlegt.

  Je kunt je fantasie ook op een constructieve manier gebruiken. Wat jij beschrijft, vind ik eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Zo zie je maar. Jij denkt dat je iets belachelijk maakt, ik denk: in zijn poging daartoe, ontstaat een heel aardig beeld van mogelijkheden.

  Ik ben wel benieuwd naar Coen Vermeerens motivatie om Muammer Yıldız uit te nodigen.

 15. Wat mij het meest frapeerde met dit flimpje is dat deze uitvinder slechts een propellertje liet draaien met zijn uitvinding. Waarom niet een generator aandrijven die vervolgens electrische energie genereerd, een dergelijke machine zou daar geen moeite mee hebben!
  Ook had ik graag gezien hoe deze zgn autonome machine gestart en gestopt werd.
  Verder wil ik benadrukken dat op dit moment onze kennis niet verder strekt dan de eerste wet van de thermodynamica (wet tot behoud van energie) en de nulpunt energie, hetgeen niet betekent dat vormen van energie-generering tot nu toe niet bekend, ook niet mogelijk zouden zijn!
  Laten we vooral een open geest houden en niets uitsluiten op dit moment lijkt het me behoorlijk arrogant om een zgn “perpetuüm mobile” uit te sluiten.
  Is de eerste wet van de themodynamica dan al het eindpunt in de wetenschap?
  Martin.

 16. Wat ik mijn afvraag: afgaande op het filmpje denk ik te kunnen zien dat de gedemonteerde onderdelen heel netjes en met grote precisie gemaakt zijn uit mooie materialen.
  Een charlatan had zich de moeite van het (laten) produceren (en de ongetwijfeld hoge kosten daarvan) van het apparaat kunnen besparen en er zich met een Jantje van Leiden vanaf kunnen maken, toch? De kluit bedonderen lijkt me leuk, maar het moet me geen 1000den euri gaan kosten.
  Overigens, scepsis mag best iemands grondhouding zijn, maar je moet er dan wel altijd op bedacht zijn dat het mogelijk is dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet. Wees dus ook sceptisch naar de eigen scepsis toe zou’k zeggen …

 17. @ A. Atsou-Pier
  Ja, dat was mij ook opgevallen. Het is nogal beschamend dat het hoofd van Studium Generale Delft (want dat is hij onder meer) met zulk bewijsmateriaal aankomt! Dit soort bewijsvoering lijkt sterk op Von Däniken, die ook zijn fantasie losliet op symbolische voorstellingen waar hij geen moer van begreep. Vermeeren schijnt de religieuze schilderijen te beschouwen als letterlijke weergaves van wat er in de lucht te zien was. “Het is te veel om het toeval te laten zijn”, zegt hij. En hij concludeert dat de ufo’s blijkbaar al eeuwenlang zijn gesignaleerd. Hij heeft het allemaal overgenomen van slechte websites. Hoe dom mag het hoofd van Studium Generale in Delft zijn?

  Vermeeren heeft trouwens een hele serie lezingen georganiseerd om pseudowetenschap en complottheorieën aan de TU Delft te promoten. Ook Von Däniken wordt weer in ere hersteld. Bekijk zijn tweede lezing waarin hij aan het begin een overzicht geeft. Hij onderhoudt ook goede contacten met andere complotdenkers.

  In zijn tweede lezing verwijst Vermeeren onder meer verschillende malen naar sergeant Clifford Stone, die zou hebben meegeholpen om twaalf neergestorte UFO’s en de inzittende aliens te bergen, waarvan sommige nog leefden. Volgens Stone zijn er inmiddels 57 soorten aliens geïdentificeerd. Vermeeren neemt aan dat Stone uit ervaring spreekt en vindt dat we zulke getuigenissen serieus moeten nemen. In zijn lezing presenteert hij nog veel meer onzin, die hij allemaal van internet heeft gehaald. Kritische bronnen schijnt hij niet gelezen te hebben. Vermeeren is helemaal bekeerd en probeert zijn geloof nu ook aan studenten over te dragen (blijkbaar met instemming van de TU Delft).

 18. @ Arie van der Reijden (De kluit bedonderen lijkt me leuk, maar het moet me geen 1000den euri gaan kosten)

  Ik denk dat een plakband- en wasknijpermodel minder sponsorgeld oplevert….

  Overigens sta ik er ook versteld van dat dit allemaal kan op de TUD en dat daar zo’n snuiter als Coen Vermeeren rondloopt (en een aardig salaris ontvang?).

  Iets anders: Waarom werd Alfred Wegener, de bedenker van continentverschuivingen, lang niet geloofd door “de wetenschap”?

 19. @ Martin van Iersel

  Dat lijkt mij een goede insteek, we weten het nog niet. An open mind houden is daarom inderdaad uiterst belangrijk.

  Die geheimzinnigheid die er door Muammer Yıldız omheen wordt gebouwd, maakt het totaal ondoorzichtig. Er is dus een patent opgesteld in het Duits. Nu ben ik Germanist en zou ik kunnen trachten dit te vertalen naar het Nederlands, maar het is wel een fikse klus als ik zo die lap tekst zie, zonder goede alinea’s…
  (hier de link nog een keer: http://tinyurl.com/38gnw4q )

 20. Ik heb me even op die tekst gestort, niet te lang hoor, maar wel genoeg om een indruk te krijgen. Deze tekst is in principe in correct Duits geschreven, maar de schrijfstijl is bijzonder ongelukkig omdat er duizend herhalingen en variaties van zinnen op elkaar in staan.

  Mijn indruk is dat dit expres gedaan is om de lezer te verwarren.

  Ik zou dit stuk kunnen vertalen, maar het zou wel even kosten en niet erg aangenaam zijn. Hoewel ik me best geprikkeld voel om het te doen. Ik zou er wel graag voor betaald worden, want het kost echt wel wat tijd. Nog beter zou zijn als een Germanist met technische achtergrond dit zou vertalen.

  Wat vooral opvalt, is dat het om de stand van de magneten gaat binnen het bij voorkeur ronde apparaat. Er worden tientallen mogelijke standen van magneten ten opzichte van elkaar beschreven. Allerlei graden worden genoemd. Hierbij valt op dat er niet één stand de goede is; er zijn blijkbaar meerdere mogelijkheden het apparaat te maken.

  De rotor bevindt zich in ieder geval op een vrij zwevende positie.

  Dit zijn belangrijke zinnen:

  “Die durch die spezielle Anordnung der Dipolmagnete des Rotors und des Stators bzw. der Statoren ausgebildeten Magnetfelder bewirken, dass der Rotor frei schwebend gehalten wird.

  Überraschenderweise hat sich gezeigt, dass durch die spezielle Anordnung der Dipolmagnete des Rotors und des Stators bzw. der Statoren bei Drehung des Rotors ein magnetisches Wechselfeld erzeugt wird, das eine weitgehend verlustfreie Drehbewegung des Rotors relativ zu dem Stator bzw. den Statoren erlaubt”

  Hierin komt o.a. ter sprake dat er bijna geen energieverlies is… door de stand van de magneten ten opzichte van elkaar.

  Er wordt ook een voorbehoud op het taalgebruik gemaakt:

  “In der folgenden Beschreibung werden mathematische, insbesondere geometrische Begriffe, z.B. parallel, senkrecht, Ebene, Zylinder, Winkel, etc. verwendet, die sich in technische Zeichnungen eintragen lassen, aber in der Praxis aufgrund der herstellungsbedingten Toleranzen nie vollkommen erfüllt werden können. Für den Fachmann ist es daher klar, dass diese Beschreibung nur als Idealbeschreibung anzusehen ist. ”

  Dat vind ik zelf ook wel merkwaardig. Er wordt hier gezegd dat wiskundige en geometrische begrippen zoals “horizontaal” en “verticaal” > vormen, hoeken etc. in de praktijk (van dit apparaat) nooit helemaal ‘gehaald’ kunnen worden.

  Soms wordt er wel concreet iets beschreven, zoals in dit stukje:

  “Vorzugsweise hat der Rotor die Form einer Trommel oder eines Bechers, d.h. er weist einen Hohlzylinder mit ringförmigen Querschnitt bzw. ein Rohrstück auf, dessen eine Stirnseite durch eine koaxiale Kreisscheibe abgedeckt ist. In der Mitte der Kreisscheibe weist der Rotor eine Bohrung auf, durch die die Wellenachse verläuft. Die Kreisscheibe kann zusätzlich einen Ring tragen, der zur Verbindung des Rotors mit der Welle dient, z.B. mittels einer Schraubverbindung, die durch eine radiale Bohrung in dem Ring verläuft. Der Rotor ist mit der Welle unbeweglich verbunden, d.h., die relative Stellung des Rotors in Bezug auf die Welle bleibt bei einer Rotation der Welle während des bestimmungsgemässen Betriebs der Vorrichtung unverändert. Gleichwohl kann die Schraubbefestigung, die den Rotor mit der Welle verbindet, gelöst werden, z.B. zur Wartung, Reinigung, Austausch defekter Teile, etc. Der Hohlzylinder des Rotors umgibt die Mantelfläche des zylinderförmigen inneren Stators unter Ausbildung eines ringförmigen Luftspalts zwischen dem Rotor und dem inneren Stator.

  Es ist besonders vorteilhaft, wenn der äussere Stator hohlzylinderförmig oder kreisrohrförmig den Rotor umgibt. Es ist zum Beispiel möglich, dass der äussere Stator die Form eines Hohlzylinders bzw. Kreisrohrs aufweist, dessen Mittelachse mit der Mittelachse des Rotors zusammenfällt.”

  Maar ook hier valt op dat er geen sprake is van dwingende voorschriften hoe het apparaat moet zijn.

 21. @ Kees Groenenberg

  Alfred Wegener werd voornamelijk niet geloofd door Amerikaanse petroleumgeologen. Europese geologen hadden minder moeite met zijn idee; in de Alpen zijn overduidelijk aanwijzingen te vinden van enorme horizontale bewegingen van aardlagen.

  Aangezien wetenschapspopularisatie allemaal Amerikaans spul is, hoort men daar weinig over. Hte is nog steeds zo dat voor Amerikanen alles wat buiten de VS gebeurt en gebeurd is als marginaal beschouwd wordt. Einstein is voor hen ook een Amerikaanse wetenschapper.

  Wegener merkte enerzijds iets op dat al velen voor hem hadden opgemerkt (nl. dat Afrika en Zuid-Amerika heel aardig in elkaar passen), maar hij droeg veel extra argumenten aan.

  Wat Wegener de das omdeed is dat hij veel te grote snelheden veronderstelde, en ook dat hij zich voorstelde dat de continenten als een soort schepen door de aardkorst voeren (in plaats van mee te drijven op aardschollen). Dat zou enorme krachten hebben vereist, zeker in combinatie met de veronderstelde snelheden, tientallen meters per jaar, dacht Wegener. Wegener dacht dat de corioliskracht (dat is de kracht die maakt dat de wind naar het midden van depressies spiraliseert) of de middelpuntvliedende kracht er iets mee te maken hadden, wat ook onzin is, want te klein. Ook verdacht Wegener getijdenkrachten. Eveneens te klein.

  Al in 1928 waren er wetenschappers die schatten dat de door radioactiviteit ontwikkelde warmte genoeg moest zijn om een convectiesnelheid van 5 cm/jaar in de diepere aarde op gang te houden. Die discussie speelde zich tussen natuurkundigen af, geologen hadden toen geen belangstelling voor wat zich dieper in de aarde afspeelt dan waar de aardolie zit.

  De moraal is dat je een goed idee kunt bederven door er totale onzin aan toe te voegen.

  Een andere moraal is dat het wetenschappers past om veel buiten hun eigen vak te weten.

 22. @ Rob

  Ik heb de eerste helft van die lezing 2 van Coen Vermeeren achter de kiezen (tot 52 minuten). Het is wel een lange en vermoeiende zit, misschien kijk ik de tweede helft ook nog wel.

  Je kritiek kan ik me wel indenken.
  Maar misschien moeten we de definitie van “Studium Generale” nog eens nader beschouwen?

  Bijvoorbeeld Wikipedia zegt hierover: “Studium Generale is ook heden ten dage de noemer waaronder veel Nederlandse universiteiten lezingen en cursussen organiseren met de bedoeling hun studenten ook onderwerpen buiten het eigen vakgebied aan te bieden. Deze universitaire bijdrage aan de algemene ontwikkeling is ook voor niet-studenten toegankelijk. Er zijn ook een aantal tijdschriften getiteld studium generale.”

  Er worden geen specifieke kwaliteitseisen aan de Studium Generale gesteld, enkel dat het op ‘universitair niveau is’. Zelf heb ik ook wel wat voordrachten van het Studium Generale van de RUU gevolgd.

  Mijn idee hierbij is: de gekozen inhoud van Coen Vermeeren kan zeer wel onderwerp van een lezing zijn. Echter zet ik wel mijn twijfels bij de rol van Coen hier. Hij lijkt niet een objectieve gespreksleider of spreker te zijn.
  Toegegeven: op 14.14 minuten zegt hij: “Ik moet een disclaimer plaatsen… Het is geen wetenschap wat ik nu geef.”

  Hiermee plaatst hij zichzelf wel in een benarde positie. Je kunt in feite over alles Studium Generales geven, mits er een zeker niveau gewaarborgd is. In mijn eigen woorden: of dat je iets met een afstandje presenteert (bijvoorbeeld: hoe zagen mensen in de middeleeuwen de duivel? Dan bevind je je in de ‘beschrijvende’ positie.) of dat je het kunt onderbouwen met feiten en bewijzen. Het eerste lijkt mij te weinig het geval te zijn, het tweede ook.
  Coen zegt dat Einstein zei (…) “Als je nog nooit een fout gemaakt hebt, ben je ook nog nooit iets nieuws begonnen.” Natuurlijk is dit waar, maar het moet geen vrijbrief zijn om mee te gaan in allerlei complot theorieën, “cover up”, wat Coen toch lijkt te doen.

  Overigens vind ik de lezing verbazingwekkend monoloog. Ik bemerk geen reacties uit het publiek, geen gelach, geen verbaasde kreten, bijna niets. Het is ook storend dat de getoonde afbeeldingen voor ons niet te zien zijn, enkel de gebruikte video’s.

  Er worden mensen gepresenteerd die volgens Coen geloofwaardig zijn. Ik vind ze dat eerlijk gezegd niet zo, hoewel ik ze verder niet ken. Maar ik luister naar wat ze zeggen en probeer in te schatten wat voor types het volgens mij zijn. Zoals Paul Hellyer en Dr. Carol Rosin. Die laatste doet bijvoorbeeld een uitspraak die ze volgens mij toch echt niet kan onderbouwen, namelijk dat het zeer wel mogelijk is met de meeste buitenaardse culturen in vrede te leven. Dan zul je toch eerst zeker moeten weten waar die uit bestaan. Coen herhaalt daarop dat de meeste buitenaardse culturen niet vijandig zijn.
  Rob, ik moet je dan toch gelijk geven dat ik dit te ver vind gaan voor een leider van Studium Generale Delft. Als Coen dit enkel zegt om iets te herhalen van anderen: dan doet hij dit te veel in eigen naam. Of: hij schept te weinig afstand als Studium Generale leider.
  Ook zegt hij dat het Disclosure Project door te veel ‘belangrijke’ mensen ondertekend is om het naast je neer te leggen, deze mensen zijn immers geloofwaardig. Ook dit vind ik een bedenkelijke uitspraak.

  Rond 50 minuten doet hij wel een heel vreemde uitspraak. Alle kernwapens van de wereld zouden “afgeschakeld” zijn door UFO’s. Want (…) er is immers na Hiroshima en Nagasaki geen enkele kernbom meer gevallen. (“Hoe kan dit?” vraagt hij zich af, en geeft dan dit antwoord.).

  Samengevat: ik vind dat zijn onderwerp zeer zeker wél kan passen binnen Studium Generale, maar ik vind niet dat hij genoeg afstand bewaart in zijn rol van SG leider (en dan laten we die ‘feiten en bewijzen’ nog even zitten).

 23. Eerder in de reacties hierboven werd er een recent interview met prof. Duarte gekwoot en daarin stond dat bepaalde delen van het Yildizapparaat nog altijd geheim zijn omdat de octrooiaanvraag nog loopt. Blijkbaar gaat het met die trommel van Yildiz dus om meerdere patenten. Dit is niet ongebruikelijk. Wat wel ongebruikelijk is, dat is de extreem lange duur van de juridische omhaal. Zoals we zagen dateert de eerste melding op het internet van Yildiz’ vinding reeds van 2005.

  Dat in juristenduits gestelde patent op het web heeft het dus over stroompjes, magneten, bewegende onderdelen, etc. Maar indien er in dat apparaat werkelijk een nieuwe energiebron wordt aangeboord of als het echt een perpetuum mobile is, dan zal er toch met iets anders aangekomen moeten worden. De wereld van voltages, weerstandjes, spoeltjes, bewegende magneten, stroompjes, etc. wordt volledig beschreven door de vier basiswetten van Maxwell. Die wetten brengen alle elektromagnetische fenomenen onder één noemer en het behoud van energie is impliciet in die wetten. Indien elektrische stroompjes en bewegende magneten en alle andere elektrische onderdelen hun gebruikelijke dingen doen, dan is er geen mogelijkheid om die Yildizventilator eeuwig herrie te laten maken zonder energietoevoer. Dit is op ongeveer dezelfde manier als dat je de 500 megawatt die de kerncentrale in Borssele produceert niet kunt verklaren in termen van chemische reacties. Je hebt dan iets exotisch nodig als kernreacties. Die elektrieke toestanden en dat juristenduits, dat is dus allemaal rookgordijn.

  Ik ben er 99,99999999% procent zeker van dat er een batterij in dat apparaat zit. Indien er geen batterij in zit, dan is de uitvinding zo spectaculair en van zodanig belang dat die vertragende juridische poespas moet worden overgeslagen. Er moet dan deze maand nog een artikel in Science of Nature komen waarin de principes achter het apparaat worden uitgelegd en waarin een bouwtekening staat zodat iedereen zo’n ding kan nabouwen. Yildiz zal dan op 10 December in Stockholm een bedrag van ongeveer een miljoen Euro gaan ophalen. Reeds voor 2012 kunnen we dan allemaal gaan autorijden zonder ooit nog te hoeven tanken (net als ir. Van Beek dus). En bij de Koninklijke Shell mogen ze de olie dan voortaan in hun haar gaan smeren.

Reacties zijn gesloten.