Alternatieve reïntegratie

Veel mensen kunnen hulp gebruiken bij het zoeken naar een baan, en er zijn wel tweeduizend grote en kleine bureaus die zulke hulp geven. Uitkeringsinstantie UWV subsidieert ze fors. Niemand weet precies hoeveel er gebeunhaasd wordt. Er moet zo’n 50 tot 100 miljoen euro in deze markt omgaan. Wie iemand ‘begeleidt’ krijgt zo 2500 euro, en als de betrokkene werk vindt (bijvoorbeeld als loopbaanadviseur) krijgt men nog eens zo’n bedrag betaald.

Drie partijen (SP, CDA, CU) trokken aan de bel (de Volkskrant op 20 augustus). Bureau De Helende Cirkel van loopbaancoach Erica Groenendaal laat klanten bijvoorbeeld tarotkaarten leggen. Occultisme is in overheidskringen geliefd, dus tarot moet kunnen, en dat zegt Ton Heerts van de PVDA ook. Verklaarde procesmanager Clan Visser ’t Hooft niet ooit (NRC Handelsblad 10 juli 1998) dat ze op een managementcursus geleerd had chakra’s en astrologie te gebruiken, en dat dit geschikte sturingsinstrumenten zijn om gesprekspartners te bereiken? Zo is het studiehuis tot stand gekomen.

Bij Groenendaal kun je trouwens ook indiaanse medicijnkaarten trekken. Een andere eenpitter laat de klanten bomen omhelzen. Wat een prinses kan, kan hij ook, denkt die. Astrologe Natasja Kuipers, die ook Astrotijd op tv presenteert, runt De Rode Zeemeermin, en analyseert karakters van klanten van andere toko’s. Coach Richard Hereijgers zit al zeven jaar in de business en laat zijn klanten wel eens communiceren met Arcturianen. Dat zijn liefdevolle wezens die van Arcturus komen (een rode reus op 35 lichtjaar afstand die waarschijnlijk al hoog en breed zijn planetenstelsel heeft verschroeid). Het contact verloopt alweer via het trekken van kaarten. Vaak bedienen de Arcturianen zich van graancirkels, maar dat is in zo’n kantoortje niet erg handig.

In de alternatieve sector hoef je niks te kunnen, en het verdient goed, dus mensen opleiden voor bedrieger is eigenlijk een groot goed. Met een beetje sociale slimheid kun je zorgen dat je hoogopgeleide klanten blij zijn met leuterkoek en helemaal niet merken dat je te verward bent voor een echte baan.

Uit de rubriek Parariteiten, Skepter 20(1).

4 gedachten over “Alternatieve reïntegratie”

 1. Avé

  Mijn magische 8-ball zegt dat dit blog er heel netjes uit ziet.

  Groet!

 2. Het blog ziet er inderdaad netjes uit, zo ook de CD-ROM met oude nummers van Skepter. In Skepter nr 4 1992 stond een artikel van G. C. Molewijk onder de titel “Skepsis zou pseudo-wetenschappen anders aan moeten pakken”. Daarin zegt hij : “dat zeer kort geleden sociale diensten overheidsgeld hebben aangewend om werklozen New-Age-cursussen – met daarin onder andere het leggen van tarotkaarten – aan te bieden”. Dat zal dus in 1992 geweest zijn.
  Ironisch genoeg beveelt de schrijver in dat zelfde artikel Skepsis aan institutionalisering van pseudo-wetenschappen tegen te gaan. Op dit punt is dat nog niet echt gelukt.

 3. In Trouw van vandaag een verhaal over drie spirituele universiteiten in Deventer (ik overweeg inmiddels zelf ook maar een universiteit op te richten). Een daarvan, het Dutch University College, krijgt volgens oprichter Dubbeling studenten aangeleverd via UWC en CWI ; de “professoren” zijn opgeleid door de Intercultural Open University in Opeinde, beschreven in Skepter zomer 2007. Er staat niet bij helaas hoeveel geld de overheid voor deze studie neerlegt en wat de beroepsvooruitzichten van de studenten zijn (z.z.p.-er in de alternatieve sector ?)

  Overigens, de hulpverleningssector kan er ook wat van. Maarten Huygen meldde in NRC 14-07-07 dat een over hun kinderen ruziënd gescheiden echtpaar van de gezinsvoogd het advies kreeg om chakratherapie en evolutiepsychologie te gaan studeren aan de Ignoramus Academie (sic) waar hijzelf toevallig docent was. Een en ander werd gestopt door de Ombudsman.

  En heeft iemand al eens geïnformeerd bij minister Rouvoet of de interventies van de Babyfluisteraar in het elektronisch kinddossier worden opgenomen ?

  @nienhuys

  Hoe is het politiek gezien afgelopen met het tarotkaartengedoe ? En wat dacht u van een apart blog over de rol van de overheid bij de promotie van pseudowetenschappen ?

 4. Ik moet even bovenstaand bericht preciseren. Uit de rest van het artikel in Trouw valt op te maken dat Dubbeling niet zozeer beweert dat sociale diensten, UWV, CWI, etc., werklozen aanleveren, maar dat hij vermoedelijk bedoelt dat personeelsleden van die diensten aan zijn Dutch University College studeren. Iets minder erg, als dat inderdaad het geval is, maar waarom die personeelsleden dan les zouden moeten krijgen van iemand die in contact zegt te staan met Maria Magdalena, is mij volstrekt een raadsel. Alternatieve bijscholing ?

Reacties zijn gesloten.