Skepsis
LEZING Homepage Onderwerpen Updates Nieuwe Skepter

James Randi

JAMES RANDI in UTRECHT

vrijdag 11 juni 2010, 19:30 – 21:30 uur,
Hogeschool Utrecht

Bekijk de lezing nu online

 

THE SLEEP OF REASON

De vermaarde skeptische goochelaar James Randi strijdt al jarenlang tegen irrationale overtuigingen. Met de nodige ironie en humor probeert hij duidelijk te maken dat ze ongeloofwaardig zijn en schadelijke gevolgen kunnen hebben. Randi is niet alleen een goede criticus maar ook een goede entertainer, zodat zijn optredens nooit saai zijn.

In zijn nieuwste lezing, The Sleep of Reason, bespreekt Randi enkele factoren die eraan bijdragen dat mensen onzin gaan geloven. Hij heeft onder meer kritiek op de rol van amusementsmedia en sensatiejournalistiek, die het geloof in wonderkrachten en paranormale gaven aanwakkeren. Dit is ook in Nederland zichtbaar. Communicatie met geesten lijkt op sommige tv-zenders gemeengoed te zijn geworden. Vooral aan het Schotse medium Derek Ogilvie worden grote gaven toegedicht. Maar toen Randi zijn vermogens op de proef stelde, scoorde Derek niet boven de kansverwachting.

James Randi was aanvankelijk bekend als ontsnappingskunstenaar. Vanaf 1972 leverde hij veel kritiek op de paranormale beweringen van Uri Geller, die destijds in talloze tv-studio's vorken en lepels verboog. Randi maakte duidelijk dat de vermeende wonderman slechts simpele trucs vertoonde. Geller heeft dit echter nooit openlijk willen toegeven en spande meerdere rechtszaken tegen Randi aan.

In navolging van zijn beroemde collega Harry Houdini loofde Randi 10.000 dollar uit voor een overtuigende demonstratie van paranormale of bovennatuurlijke gaven (onder goed gecontroleerde omstandigheden). In 1976 sloot hij zich aan bij een groep Amerikaanse wetenschappers die het tijdschrift Skeptical Inquirer publiceerden. Daarin werden allerlei buitengewone beweringen kritisch doorgelicht.

Randi specialiseerde zich in het blootleggen van misleiding en bedrog, waarover hij meerdere boeken en talloze artikelen schreef. Vooral zijn ontmaskering van de gebedsgenezer Peter Popoff werd wereldnieuws. Sinds 1996 propageert hij het kritisch en rationeel denken via een eigen non-profit organisatie, de James Randi Educational Foundation. Met hulp van sympathisanten kon hij zijn prijzengeld verhogen naar een miljoen dollar. Maar het ziet er niet naar uit dat hij ooit nog iemand zal vinden die het geld met recht kan opeisen.

De laatste tijd heeft Randi gewerkt aan een langverwacht maar nog niet verschenen boek over zijn ervaringen met wetenschappers die vreemde theorieën verkondigden en fatale onderzoeksfouten maakten. Hij is inmiddels 81 jaar, maar nog fit genoeg voor een Europese tour. Zijn optreden in Utrecht mag u niet missen.

 Het tijdschrift Skepter is een uitgave van de stichting Skepsis. U kunt het werk van de stichting steunen door donateur te worden of een abonnement te nemen.

Voor 4 euro ontvangt u de nieuwste Skepter als proefnummer. Meer informatie over een abonnement of donateurschap is te vinden op de aanmeldingspagina.


Nieuwste Skepter
NIEUWSTE SKEPTER

Naar de bovenkant