Handleiding

Skepter op USB

1. USB-kaart kopiëren
2. Keuzemenu en bladwijzers
3. Snelkoppeling maken
4. De Adobe Reader installeren
5. Automatisch zoeken in de index
6. Instellingen van de Adobe Reader
7. Letterherkenning
8. iPad en andere tablets
9. Copyright

Deze handleiding is afgestemd op Windows. Als u Macintosh gebruikt, werkt het soms iets anders.

1. USB-kaart kopiëren

Alle bestanden zitten in de map “Skepsis-usb“, inclusief een kopie van deze handleiding. Het is handig om deze hele map vanaf de USB-kaart te kopiëren naar de harde schijf van uw computer. Hij neemt maar weinig ruimte in beslag. U kunt de USB-kaart dan bewaren als back-up.

Dubbelklik op het pictogram van uw computer, dat op het Windows-bureaublad staat. Wanneer de USB-kaart is aangesloten, ziet u een USB-drive met de naam “SKEPTER”. Open deze drive door er dubbel op te klikken. U ziet nu de map Skepsis-usb, die u kunt kopiëren naar een plek op uw harde schijf.

2. Keuzemenu en bladwijzers

Alle beschikbare Skepters zitten als PDF-bestanden in een submap met de naam “Skepters“. In deze map zit ook het bestand keuzemenu.pdf, dat u kunt gebruiken om een Skepter te selecteren.

In het keuzemenu kunt u een Skepter openen door te klikken op de afbeelding van het gewenste tijdschrift of op een nummer in de lijst aan de linkerkant.

Wanneer u een Skepter opent, ziet u aan de linkerkant een lijst met bladwijzers naar alle artikelen in het tijdschrift. Met behulp daarvan kunt u snel van het ene naar het andere artikel springen.

Onderaan de lijst staat een groene link met de tekst “Kies een Skepter“. Klik daarop om weer terug te keren naar het keuzemenu met het overzicht van alleSkepters.

Aan de linkerkant staat ook een icoontje waarmee u de bladwijzers desgewenst kunt sluiten of openen.

Waarschijnlijk kunt u het keuzemenu openen in uw browser, maar dat is gewoonlijk niet de beste manier. Mogelijk werkt het menu niet goed, kan de index niet worden doorzocht en ontbreken er ook andere opties. U kunt het keuzemenu beter rechtstreeks in de Adobe Reader openen.

3. Snelkoppeling maken

Het bestand keuzemenu.pdf in de map “Skepters” kunt u gebruiken door er in de Windows Verkenner dubbel op te klikken. Het document wordt dan geopend in de Adobe Reader, mits u die heeft geïnstalleerd.

Het kan handig zijn om een snelkoppeling te maken op uw bureaublad, zodat u het keuzemenu niet elke keer hoeft op te zoeken.

Klik in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op keuzemenu.pdf. Klik vervolgens op “kopiëren naar” en kies dan in het submenu de optie “Bureaublad (snelkoppeling maken)”. Er wordt dan geen kopie op uw bureaublad geplaatst, maar alleen een snelkoppeling.

In plaats daarvan kunt u het bestand keuzemenu.pdf ook met de rechtermuisknop naar uw bureaublad slepen. Nadat u het heeft losgelaten, kunt de optie “Hier snelkoppeling maken” kiezen. Verplaats of kopieer het keuzemenu niet, want als het niet samen met de Skepters in dezelfde map zit, werkt het niet meer.

4. De Adobe Reader installeren

Mocht u niet beschikken over de nieuwste Nederlandstalige Adobe Reader, dan kunt u deze gratis installeren via http://get.adobe.com/nl/reader/. De Reader is zowel voor Windows als voor Macintosh beschikbaar.

Adobe biedt vaak de optie om gelijktijdig andere software te installeren. Deze optie is op de downloadpagina al aangevinkt. Vergeet niet om dit vinkje weg te halen wanneer u de extra software niet nodig heeft.

5. Automatisch zoeken in de index

In de map met Skepters zit een index van alle namen en woorden die in deSkepters voorkomen: Skepterindex.pdx. Wanneer u de Adobe Reader gebruikt, kunt u deze index vanuit iedere Skepter of vanuit het keuzemenu doorzoeken.

De eerste keer dat u een Skepter opent, vraagt de Adobe Reader of de catalogusindex mag worden geladen. Geef hiervoor toestemming en plaats een vinkje bij de optie “niet nogmaals vragen”. Geef zo nodig ook in het zoekscherm aan dat u in Skepterindex.pdx wilt zoeken.

U kunt het zoekscherm openen met de toetsencombinatie Ctrl + Shift + F. In plaats daarvan kunt u ook een zoekknop op de taakbalk van de Reader plaatsen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een lege plek op de taakbalk en selecteer achtereenvolgens “Bewerken” en “Geavanceerd zoeken”. Er wordt dan een knop met de afbeelding van een verrekijker aan de taakbalk toegevoegd.

U kunt zoeken naar een afzonderlijk woord of naar een reeks van woorden. Vink eventueel de optie “Alleen hele woorden” aan. Als een woord meermaals in eenSkepter voorkomt, dan staat er voor het gevonden document een plusteken. Klik hierop om de lijst uit te vouwen. De Skepter waarin een woord het vaakst voorkomt, staat bovenaan in de lijst met zoekresultaten.

Onder de lijst staat de optie “Zoekresultaten beperken”. Daarmee kunt u een nieuwe zoekactie uitvoeren binnen de eerder gevonden resultaten.

6. Instellingen van de Adobe Reader

Via de menubalk van de Adobe Reader kunt u diverse instellingen veranderen. Zo kunt u er via Beeld / Paginaweergave voor zorgen dat u twee pagina’s naast elkaar ziet, behalve bij de eerste pagina (het voorblad). Het kan vooral handig zijn om de optie “Bladeren” aan te vinken, zodat u met het muiswieltje door de pagina’s kunt scrollen zonder dat ze verspringen.

De Reader biedt de mogelijkheid om tekst geel te markeren. Uiteraard kunt u ook teksten printen. Houd er daarbij rekening mee dat de Skepters tot en met aflevering 12/3 pas vanaf de derde pagina zijn genummerd, waardoor de paginanummering in een Skepter niet overeenkomt met die van het PDF-document. Het juiste nummer van een pagina staat links bovenin de Reader.

Het kan nuttig zijn om alle knoppen en menu-opties van de Reader eens te bekijken, zodat u weet wat er mogelijk is. Meer informatie is te vinden in het Help-menu.

7. Letterherkenning

De oudste 47 Skepters van deze verzameling (die uit de vorige eeuw stammen) zijn in 2002 ingescand. Het kan voorkomen dat een letterteken niet correct is herkend door de OCR-software. Gelukkig zitten er maar heel weinig leesfouten in de teksten.

Mocht u plotseling ergens een pagina vol onleesbare tekens tegenkomen, laadt het document nog een keer opnieuw. Het probleem zal dan hoogst waarschijnlijk verdwenen zijn. Wanneer dit niet lukt, gebruik dan een nieuwere versie van de Adobe Reader (of haal de gratis Foxit Reader op).

8. iPad en andere tablets

Uiteraard kunnen de Skepters ook op een iPad of andere tablet worden lezen. Hiervoor zijn diverse apps beschikbaar. Het keuzemenu kan daarbij eveneens worden gebruikt, maar het is niet mogelijk om te zoeken in de bijgeleverde index.

Er bestaan wel apps die in staat zijn om zelf een index te maken. Maar dat werkt niet zo handig als de zoekresultaten niet tonen hoe vaak een woord in eenSkepter voorkomt en in welke context.

Omdat een iPad geen normale USB-ingang heeft, kunnen de Skepters niet rechtstreeks van de USB-kaart naar een iPad worden gekopieerd. Ze kunnen wel met iTunes vanaf een PC worden overgezet.

Er zijn verschillende PDF-apps die de mogelijkheid bieden om bestanden draadloos via een WiFi-verbinding naar de iPad over te brengen. Bij sommige apps kan men slechts één file tegelijk transporteren. Er zijn ook apps waarmee meerdere documenten kunnen worden overgezonden als zip-bestand, dat op de iPad automatisch kan worden uitgepakt.

Wie enkele euro’s wil uitgeven voor een goede PDF-reader, zou kunnen kiezen voor de GoodReader. Deze biedt zeer veel opties en instelmogelijkheden. Met de GoodReader is het ook mogelijk om via WiFi een netwerkverbinding te maken met de iPad, zodat de bestandsmappen van de GoodReader in de Verkenner worden getoond en een reeks bestanden eenvoudig gekopieerd kan worden.

9. Copyright

We verzoeken u vriendelijk om de Skepters niet te vermenigvuldigen en te verspreiden. Men kan de USB-kaart bestellen op de website van Skepsis, waar ook veel teksten uit Skepter te vinden zijn.

Eventuele vragen, opmerkingen en suggesties kunt u sturen naar info@skepsis.nl.

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis