Hans van Maanen nieuwe hoofdredacteur van Skepter

De redactie van Skepter en het bestuur van Skepsis zijn zeer verheugd om Hans van Maanen als nieuwe hoofdredacteur van Skepter te kunnen aankondigen. Met zijn uitgebreide ervaring in de wetenschapsjournalistiek is Van Maanen een enorme aanwinst voor de redactie. Van Maanen is onder meer bekend van zijn column ‘Twijfel’ die hij jarenlang voor de Volkskrant verzorgde, waarin hij wetenschappelijk onderzoek van diverse kanten kritisch belichtte. Een gedeelte van die stukken vond ook zijn weg naar de vele boeken die Van Maanen in de loop van de jaren uitbracht. Zijn meest recente boek heeft als titel Broddelwetenschap.

Van Maanen is overigens geen onbekende voor Skepsis. Vanaf het begin was hij lezer van het blad en hij schreef in de eerste jaargang van Skepter (1988) een artikel over de homeopathische proeven van Benveniste: ‘Dun, dunner, dunst: Geen wetenschappelijke bewijzen voor homeopathie’ 1(3), 18-21. Hij sprak daarnaast op het Skepsis-congres in 2001, dat als thema “Laat je niets wijsmaken!” had.

In 1988 schreef Van Maanen over de Benveniste proeven
In 1988 schreef Hans van Maanen over de Benveniste-proeven

De laatst uitgekomen Skepter
De laatst uitgekomen Skepter onder hoofdredactie van Rob Nanninga

In 2007 kreeg Van Maanen de Van Walreeprijs voor medische wetenschaps-journalistiek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en in het zelfde jaar ook de NWO Eurekaprijs voor ‘het beste oeuvre op het terrein van de wetenschapscommunicatie’.
Het mag duidelijk zijn, dat de redactie van Skepter zich nauwelijks een geschiktere kandidaat kon wensen om de in mei dit jaar overleden Rob Nanninga op te volgen.

Op de persoonlijk website van Van Maanen kunt u een selectie van zijn artikelen lezen en een overzicht van zijn boeken vinden.

 

7 gedachten over “Hans van Maanen nieuwe hoofdredacteur van Skepter”

 1. Fantastisch nieuws! Felicitaties aan het adres van Van Maanen zijn op hun plaats.

  Betekent dit ook dat we nog dit jaar de nieuwe Skepter kunnen verwachten?

 2. Gefeliciteerd met deze nieuwe hoofdredacteur – een waardige vervanger van Rob Nanninga. Ook ik verheug me op de nieuwe Skepter.

 3. @ Dragstra
  Nee, dat halen we niet. De nieuwe Skepter is in een vergevord stadium van opmaak, maar dan moet die nog naar de drukker. Het wordt januari. Het wordt wel iets dat er totaal anders (veel frisser) uitziet.

  De verschijningsfrequentie gaat ook omhoog.

  Een Bekende Nederlander heeft ons ook gefeliciteerd:
  https://twitter.com/RPlasterk/status/545558836871192576

 4. Hallo Hans en anderen.

  Ik ben dan geen bekende Nederlander, maar ook ik heet je van harte welkom als nieuwe hoofdredacteur.
  Hans, je hebt een zeer pittige uitdaging op je schouders genomen, ook gezien je zeer solide, betrouwbare, toegewijde en ervaren voorganger Rob en gezien de dagelijkse pittige kwesties die Skepsis aandoen.

  Ik herhaal nog maar eens tekst van het indrukwekkende “Fliegergedicht” dat door Jan Willem in de memoriam voor Rob werd aangehaald:

  Wir treiben kein leichtes, vermessenes Spiel,
  Wir haben ein stolzes, ein köstliches Ziel:
  Wir weisen den Weg aus Taumel und Tanz
  In einsamen, ewigen, silbernen Glanz!

  Vertaling:

  We bedrijven geen makkelijk aanmatigend spel,
  we hebben een trots, een edel doel:
  Wij wijzen de weg uit tuimelende dans
  Naar de eenzame eeuwige zilveren glans!

  Het is niet minder dan een voortdurende queeste en van hetzelfde kaliber. Een van de meest edele taken die een mens op zich kan nemen: het eerlijk en kritisch houden van een maatschappij die voortdurend als een groeiende sneeuwbal naar beneden dreigt te rollen in goedgelovige naïviteit en soms in ronduit frauduleuze activiteiten van allerlei personen, organisaties en wat dies meer zij.

  Maar ik heb begrepen van je background dat jij er een meester in bent de vinger op de zere plek neer te leggen.

  Ik ben benieuwd naar de nieuwe Skepter, maar ik zou niet zeggen dat die er frisser gaan uitzien. 😉 Dan eerder “anders”, want ik weet dat Rob altijd met zeer grote aandacht de juiste covers uitzocht en de algehele lay-out verzorgde. Maar JW bedoelt mogelijk dat de lay-out technisch wat geavanceerder wordt.

  Verder ben ik benieuwd of de Skepsis website eveneens een bijbehorende verandering zal ondergaan.

  Nogmaals: ook van mij van harte welkom en veel succes. Op mijn steun kun je rekenen.

 5. Het mag duidelijk zijn, dat de redactie van Skepter zich nauwelijks een geschiktere kandidaat kon wensen om de in mei dit jaar overleden Rob Nanninga op te volgen.

  Inderdaad. Hans van Maanen lijkt me een schot in de roos. Ik wens de hele redactie – en Van Maanen nu in het bijzonder- veel succes.

 6. Goed nieuws! Pepijn, ook al was je er zelf misschien ook al bijna aan toe, aan deze job? Ultiem veel werk en zorg van Rob indachtig. Werkezels ook, die tot (kritisch) onderzoek geneigde wezens. Tja, ik kan niet anders zeggen dan dat ik Hans van Maanen in de VK ook altijd ‘graag’ las. Maar lieve Hans (of collega MvC) (voor deze baan moet je wel lief zijn) als opvolger van Rob: van vier naar twee afleveringen per jaar wat de papieren Skepter betreft was ooit een dringend persoonlijk advies aan Rob, en dat mocht mogelijk zelfs niet baten qua voldoende niet achter de computer zitten! Die wetenschap is me geen nieuwe dierbaarheid waard, zonder een tekst met wat relativerende gesteldheid van idee van eigen positie. Dat heeft me juist altijd zo ‘goed’ gedaan aan Rob.

  Dus, ongeveer als hij, maar laat je nergens in het pak naaien, wat dan verder niets betekent en zelfs oorbaar is in het Nederlands als je ‘in het pak’ maar niet vergeet. Doe me Rob vergeten, zou André Hazes hebben kunnen zingen.

  Veel succes, en vooral bij voorbaat dank voor je zelfvertrouwen in de klus.

  Groet, Henk.

Reacties zijn gesloten.