Homeopathische aidsbestrijding in Kenia

Een Keniaanse homeopathische Abha Light-kliniek houdt hiv-geïnfecteerden af van antivirale therapie (ART). De Keniaanse krant The Standard on Sunday vond met een undercover-operatie uit dat in een van de klinieken iemand met hiv het advies kreeg om te stoppen met ART. De website van Abha Light laat er trouwens nauwelijks twijfel over bestaan dat dit standaardpraktijk is.

Zo vermeldt men trots hoe een hiv-positieve man van 27 die geen zin had in ART er in 2005 met homeopathie weer helemaal bovenop kwam. In een eerder geval uit 2004 is niet eens sprake van ART.  Op de website van Abha Light staat onomwonden:

De klinieken bieden werkzame, natuurlijke behandeling zonder geneesmiddelen voor aids-beheersing. Het protocol heeft geen bijwerkingen en onze patiënten hebben aangetoond dat het werkzaam is bij het intomen van opportunistische infecties en de hiv virale belasting, hetgeen blijkt uit betere gezondheid en toegenomen kwaliteit van leven. Natuurgeneeskunde en voeding spelen een belangrijke rol. Zo wordt het probleem van de hoge kosten van de conventionele hiv/aidsbehandeling vermeden door alternatieve middelen, waaronder ondersteuning van de voeding en complementaire geneesmidelen.

Het onderzoek werd samen met The Independent en het Britse Bureau of Investigative Journalism gedaan. The Independent van heden schrijft er ook over. Le Canard Noir (Andy Lewis) van Quackometer berichtte er al op 1 mei 2011 over.

Zeldzame aarden

De Abha Light Foundation is opgezet door een yogi non, Didi Ananda Ruchira (foto), voorheen de Amerikaanse Barbara Lynne. In een e-mail aan een collega-homeopaat Mark Konlee van Keep Hope Alive liet Didi weten dat zijzelf 75 hiv-patiënten had behandeld en collega’s van haar nog eens 300. Ze gebruikt het middel Iquilai, dat ontwikkeld is door de Nederlandse homeopathische artsen Jan Scholten en de stichter van Homeopaten zonder Grenzen Leo van Gelder. Samen onderzochten ze het. Didi’s collega Rachael Rawi was degene die de undercover-journalist voorspiegelde dat zijn hiv-positieve zuster wellicht geen ART meer zou hoeven te gebruiken na het innemen van de homeopathische middelen.

Iquilai is, voor zover na te gaan, gemaakt van een hoogverdund mengsel van een groot aantal C7-verdunde zeldzame aarden (lanthaniden). Het werd verkocht door de Oostenrijkse homeopathische firma Remedia, die het niet meer onder deze naam in de aanbieding heeft, althans het staat niet meer op hun site. Vermoedelijk bestaat Iquilai uit een mengsel van Lanthanide Complex A en B, die nog wel bij Remedia te krijgen zijn. Het zou de mineralenbalans herstellen, wat driedubbel overgehaalde onzin is: in de eerste plaats zit er niets in, in de tweede plaats heeft het lichaam geen zeldzame aarden nodig, en in de derde plaats is het probleem bij hiv/aids in het geheel niet de mineralenbalans.

Crimineel

Didi schreef dat het middel wel werkt als de patiënt ART blijft gebruiken, maar dat het beter werkt zonder. Didi zowel als andere vertegenwoordigers van Abha Light schreven wel dat zij nooit tegen doktersadvies ingaan en ART ook niet afraden, maar dat als patiënten zelf geen ART willen, ze van Abha Light homeopathische alternatieven krijgen aangeboden. Maar kennelijk zegt men in de spreekkamer heel andere dingen tegen de patiënten.

De directeur Nicholas Muraguri van het Keniaanse aids- en soa-programma (Nascop) was onomwonden: het gebruik van onbewezen homeopathie is illegaal en crimineel. In Kenia is medische misleiding verboden. Je mag het publiek niet bedriegen met nepmiddelen. ‘Deze mensen moeten gearresteerd worden.’

Malaria

Hiv-positieve mensen van ART afhouden is niet het enige wat deze boeven doen. Al eerder werd geconstateerd dat ze het middel MalariX voor preventie en behandeling van malaria gebruiken. Wie naar de samenstelling van dit middel zoekt, komt op een aandoenlijke website terecht waarvan de schrijver kennelijk het verschil niet weet tussen de malariamug Anopheles en de malariaparasiet Plasmodium die door de mug wordt overgebracht. MalariX is een 30C preparaat. Er zit dus niets in, maar ik geef toch de samenstelling om een inzicht te geven in de homeopathische gedachtenkronkels: vier verschillende malariaparasieten, kinabast, keukenzout, rattenkruit en waterhennep, alles hoogverdund natuurlijk. Het is ironisch dat de homeopathie begon de ontdekking van een volslagen verkeerde theorie over de werkwijze van kinine, en nu uitmondt in een crimineel geleur met middeltjes tegen malaria waar gewoon h-e-l-e-m-a-a-l niets in zit. .

Het is natuurlijk even misdadig om te proberen malaria tegen te gaan of te genezen met homeopathie. Op de website van Abha Light komen we trouwens ook nog andere onzinmiddelen tegen, zoals Colloïdaal Zilver. Ook kunnen we er aanbevelingen vinden dat je moet zorgen dat je goeie zure poep hebt (omdat het hiv zogenaamd niet tegen zuur kan).

Drie jaar geleden kwam het Eva Demaya Centrum in Malawi in het nieuws, waar men homeopathisch water van Peter Chappell gebruikt.

Zoiets als de Abha Light Foundation kan niet blijven bestaan zonder giften. In The Independent en The Standard on Sunday schenkt men vooral aandacht aan het feit dat er (indirect) geld komt van Bill Gates, maar in Nederland heeft de homeopate Sorcha A. Sickinghe-In ’t Veld in mei 2008 de stichting Nuru opgericht, die Abha Light ondersteunt. Giften aan Nuru zijn belastingaftrekbaar, dus indirect betaalt de Nederlandse fiscus ook mee aan deze oplichterij met suikerpillen. Een andere homeopate, Esther van Dam, heeft samen met Sickinghe het Homeopathie Informatie Centrum opgericht dat op zijn website reclame maakt voor Abha Light, en Esther zamelt zelf ook geld in voor Abha onder het motto ‘Duiten voor Didi’.

113 gedachten over “Homeopathische aidsbestrijding in Kenia”

 1. IWAB = Ik Weet Alles Beter

  Is een vrij onschuldig syndroom, maar er bestaat ook de gevaarlijke variant IMNB:

  Ik Maak Niemand Beter (behalve mijzelf)

  Deze mag van mij aan de DSM-IV toegevoegd worden.

 2. Alweer pot verwijt de ketel Harry volgens mij heb je zelf nogal last van het IWAB syndroom.

  Maar er wordt hier een serieuze proefopzet geopperd aan je, waarom ga je daar niet op in? Je praat er gewoon overheen.

  Echte wetenschappers? Dus anderen die precies hetzelfde zeggen als JW aangezien de wetenschap al lang heeft aangetoond dat homeopathie geen werkzame stoffen bevat, die neem je wel serieus? Ze zullen je precies dezelfde boodschap brengen als JW doet.

  Waarom ga je het expiriment niet aan? Of weet je stiekem zelf ook al dat je gebakken lucht verkoopt maar probeer je, je klantenkring ervan te overtuigen dat hen energie veld toch wel erg positief wordt beïnvloedt door jouw onzin.

 3. Is het mogelijk dat de proef niet met belladonna c200 wordt gedaan, maar dat Harry een meer op zichzelf toegesneden homeopathisch middel c200 tegen examenvrees en of faalangst neemt. Dan wordt de proef nauwkeuriger zelfs naarmate Harry beter wordt.

 4. @ JWN De tekst die ik schreef is inderdaad kryptisch om te lezen. Ik bedoel ermee, dat Harry zich in de discussie houdt, alsof wij door hem onderwezen moeten worden. Dat Harry geen basis-arts blijkt te zijn (dus geen studie medicijnen), is toch wel zorgwekkend.
  @ Hans Mijn zin die je aanhaalt (Heel misschien…een tikkeltje…), is slechts mild en licht ironiserend bedoeld: in ieder meningsverschil kan een partij een etiket “eigenwijs” worden opgeplakt door de andere partij. Er schuilt niet de bedoeling in om niet-homeopathisch-denken aan de kaak te stellen.
  Snakt deze discussielijn (100 reacties gepasseerd) inmiddels niet naar een afronding door JWN?
  Als homeopathie op zich al zo ter discussie staat, zal ze (onderwerp AIDS en homeopathie in Kenia) bij AIDS-bestrijding zeker niet als vervanger van reguliere geneeskunde kunnen/mogen worden ingezet.
  TVDS

 5. Ik heb het interview van Harry door Geesje L. eens doorgelezen. Daar blijkt de homeopathie een onderdeel van de natuurgeneeskundige praktijk te zijn. Het behandelen door magnetiseren is minstens zo belangrijk, lees ik. Daar wordt, ook door Harry, aangegeven, dat hij het zelf-genezend vermogen van ieder mens aan het werk zet.
  Dat is m.i. de crux van een goede natuurgeneeswijze.
  Ik geloof zelfs, dat veel mensen zichzelf in het dagelijks leven corrigeren en een goede psychische en fysieke conditie handhaven, dus gezond blijven. En lukt je dat niet, dan kun je naar de huisarts, die je met raad en daad helpt. En ben je dan nog niet tevreden, dan kun je nog verder kijken en wellicht vind je daar de steun of impuls die je weer in balans brengt.
  Het is vooral belangrijk, om goed te weten, welke therapie waar goed voor is. En wat zo’n therapie wel bij je doet, maar ook wat hij niet bij je doet. Daarom blijft kritisch nadenken belangrijk.
  TVDS

 6. Toe maar: “een tip om te ontdekken wat ik allang weet…”

  En kennelijk vindt Harry dat de anderen op dit forum geen echte wegenschappers zijn maar vage figuren die lijden aan IWAB.

  Laat dan de echte wetenschapper eens opstaan, t.w. Harry en al die vage figuren eens een lesje leren in ECHTE WETENSCHAP; ik word nu al bang…

  Eens even kijken of ik mijn universiteitsbul nog kan vinden.

 7. “Ik geloof zelfs, dat veel mensen zichzelf in het dagelijks leven corrigeren en een goede psychische en fysieke conditie handhaven, dus gezond blijven. En lukt je dat niet, dan kun je naar de huisarts, die je met raad en daad helpt. En ben je dan nog niet tevreden, dan kun je nog verder kijken en wellicht vind je daar de steun of impuls die je weer in balans brengt.
  Het is vooral belangrijk, om goed te weten, welke therapie waar goed voor is. En wat zo’n therapie wel bij je doet, maar ook wat hij niet bij je doet. Daarom blijft kritisch nadenken belangrijk.”

  Eindelijk (na meer dan 100 reacties) eens een verstandige opmerking.

 8. “…Dat Harry geen basis-arts blijkt te zijn (dus geen studie medicijnen), is toch wel zorgwekkend.”

  Heel zorgwekkend vind ik dat, temeer daar hij beweert hij autisme te kunnen genezen en ook voor terminale kankerpatiënten nog veel te kunnen betekenen.

  Helaas heb ik van nabij mogen aanschouwen hoe dat gaat met dat autisme genezen: de ouders wordt verteld dat het kind autistisch is geworden als gevolg van vaccinatieschade, het kind krijgt meteen pillen mee, soms lijkt er sprake van een lichte verbetering maar die zet nooit door, de behandeling duurt eindeloos en als uiteindelijk de ouders de moed opgeven krijgen ze te horen dat het hun eigen schuld is omdat ze waarschijnlijk onzorgvuldig met de medicatie zijn geweest en allerlei dingen met het kind doen die helemaal niet goed zijn, zoals het mee op reis nemen naar opa en oma in Duitsland.

  Heel verdrietig zulke dingen, het zou verboden moeten worden.

 9. Harry wees eens een kerel, en snoer al die skeptici hier, voor eens en voor altijd de mond.
  Ik begin zo langszamerhand te twijfelen aan je gave.
  Ga de uitdaging (test) aan, die Jan Willem Nienhuys en Hans voorstellen, mijn steun heb je….

 10. Harry schreef:

  Daarnaast sta ik echt wel open voor de wetenschap

  Harry houdt er kennelijk een andere definitie op na van open staan, en waarschijnlijk ook van wetenschap. Hij weigert in te gaan op onderzoeksvoorstellen, maar roert zich wel op allerlei blogs. Veel geschreeuw en weinig wol.

  Wij van Skepsis blijven uiteraard bereid om een test met Harry door te voeren. Hij weet ons te vinden. Maar dit blog hoeft hij niet meer te proberen. Ik ben klaar met Harry.

  Deze discussie is verder gesloten, want het gaat toch niet meer over hiv/aids in Kenia.

 11. JW:

  Deze discussie is verder gesloten, want het gaat toch niet meer over hiv/aids in Kenia.

  Een bekend fenomeen en ó zó irritant.
  Het onderwerp wordt bedolven onder een berg woordenbrij, is de kern van de zaak al snel zoek en komt de werkelijke boodschap niet/onvoldoende over.

  In dit geval: onze medemensen in Kenia hadden idd beter verdiend.

 12. Inderdaad, het is boter aan de galg gesmeerd. We komen Harry wel weer eens tegen bij een volgend onderwerp dat met homeopathie te maken heeft. Dan volsta ik waarschijnlijk met een verwijzing. Kwakzalverij is en blijft het!

 13. Als we terug mogen keren naar het onderwerp, dan moet ik ergens zeggen dat ik het vooral treurig vind dat er in Afrikaanse landen regeringsfunctionarisen rondlopen die dit soort onzin geloven. Ik meen onder andere in Zuid-Afrika.

Reacties zijn gesloten.