IGZ pakt bedrog met HCG-afslankkuren aan

Het hormoon HCG wordt gebruikt als afslankmiddel, maar daar werkt het niet voor. HCG-afslankdiëten zijn dan ook illegaal. Mede door een Kassa-uitzending aangespoord gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de HCG-kuren aanpakken. Er is echter een legaal maar eveneens onwerkzaam en dus even bedrieglijk alternatief: Bio HCG+.
Zie ook de naschriften.

Kassa kondigde op 24 oktober 2009 een programma over diëten aan. Een van de acht diëten die zouden worden uitgetest was het zogeheten HCG-dieet. Op 21 november 2009 vernamen de kijkers dat dit dieet was vervangen door een ander dieet.

Afslanken met HCG is in 1954 bedacht door de arts Albert T. W. Simeons (foto). Het idee is dat men een tijdje lang een hongerdieet volgt, namelijk van slechts 500 kilocalorie per dag. Met dagelijkse injecties van lage doses HCG zou men dit makkelijker kunnen volhouden. Bovendien zou HCG zorgen dat het lichaamsvet van volwassenen anders over het lichaam verdeeld wordt. Er kwam echter geen bewijs voor, en in al 1975 dwong de Amerikaanse FDA de verkopers van HCG voor dit doel om te vermelden dat er geen enkel bewijs was voor de claims. Meer dan 250 proefpersonen in twee dubbelblinde onderzoeken met loting (RCT’s) gaven geen verschil te zien in 1976. Zie Diet Scam Watch, een afdeling van Quackwatch.

Het middel HCG (humaan chorion gonadotrofine) is een hormoon dat wordt gewonnen uit de urine van zwangere vrouwen. Het dient onder andere als geneesmiddel (Pregnyl) voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Als bij kleine jongetjes de testikels niet indalen, kan HCG ook helpen. Het vermeende effect van HCG werd door Simeons waargenomen bij zulke jongetjes die behalve niet ontwikkelde secundaire seksuele kenmerken ook dikke heupen hadden. Die werden min of meer vanzelf weer normaler door behandeling.

Een meta-analyse van enkele Amsterdamse onderzoekers uit 1995, onder wie prof. dr. Gerrit van der Wal, toonde nogmaals aan dat HCG als afslankhulp niet werkt.

Kortom HCG als afslankmiddel is bedrog. Het is nog tamelijk grof bedrog ook nog, want de totale hoeveelheid HCG die voor deze kuur nodig is, kost ongeveer een tientje, maar er wordt 250 euro voor gevraagd. Zwangeren die hun urine afstaan zijn niet zo blij met de gedachte dat HCG zo misbruikt wordt. Zoals één site het formuleerde: ‘Ze doen die moeite niet voor niet-werkende afslankproducten, die gewetenloze geldwolven in hun schoonheidssalons aan onnozele consumenten verkopen.’ (Daar trouwens ook een uitvoerig overzicht van diverse onderzoeken.)

De Inspectie voor de Gezondheidszorg

Van der Wal was ook inspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), en schreef in 1996 al in die hoedanigheid dat ‘de inspectie artsen met klem adviseert HCG niet meer te gebruiken in de behandeling van vetzucht.’ In 2002 werd de arts Menko uit Ooij tuchtrechtelijk veroordeeld wegens de manier waarop hij HCG toepaste. IGZ wees Kassa erop dat de HCG-kuur illegaal is. Zo schafte de afslankkliniek van Diana Gabriels Verweijen Pregnyl aan (een bevriende dokter zorgde voor het recept) en verdunde het zelf. Ze verkocht zo wekelijks 250 kuren. Wat ze deed was in hoge mate illegaal, zei IGZ. Zie voor dit alles de reeds genoemde website van de Vara.

De uitzending van de Vara leidde op 26 november 2009 tot vrager van Tweede Kamerlid H.P. van Gerven (SP, foto) (zie pdf met vragen en antwoorden). Deze werden op 24 december 2009 beantwoord. In het antwoord staat dat ‘IGZ keuzes moet maken’, dat in 2010 de voorschrijvende artsen en apothekers worden aangepakt en dat als de wijziging van de Geneesmiddelenwet erdoor is, IGZ ook bestuurlijke boetes kan opleggen. Dat wil zeggen dat de moeizame omweg van aangifte doen bij het Openbaar Ministerie en dan maar wachten tot er wat gebeurt niet nodig is. De minister (dus IGZ) kan tot 450.000 euro boete opleggen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Bovendien zegt artikel 101 dat als men voor de derde keer binnen twee jaar beboet wordt, dit als een strafbaar feit wordt gerekend waarop maximaal een half jaar cel staat. Het heeft even geduurd, maar afgelopen 22 december 2010 zegde IGZ artsen, apothekers en klinieken de wacht aan; met een bericht daarover kwam IGZ op 6 januari pas naar buiten. Wie niet stopt met HCG-kuren, kan een boete 150.000 euro krijgen (kennelijk wil IGZ niet het onderste uit de kan hebben). Het zou mooi zijn als IGZ eindelijk eens wat werk maakte van het aanpakken van kwakzalvers.

Een handvol illegaal werkende arts-genezers

Ik heb even gekeken of de artsen waarvan bekend is dat ze HCG-kuren voorschrijven, dat nog steeds doen.

P.J.C. Riethoven
Ook bekend als dokter Jack van het Biomedisch Centrum Zeeland te Goes, oud 71 jaar. Dit is een allround onwetenschappelijk genezer die deze neptheorie al vele jaren toepast. Op zijn website staat onder ‘gewichtsverlies’ de illegale en onwerkzame Simeonsmethode nog omschreven. [Noot 24 maart 2011. De pagina over gewichtsverlies is verdwenen.]

Marcel Menko
De al genoemde en bijna pensioengerechtigde moermanarts te Ooij gemeente Tubbergen biedt deze illegale neptherapie nog steeds aan, hoewel hij er al in 2002 voor veroordeeld is door het Regionaal Medisch Tuchtcollege (bevestigd in hoger beroep).
Noot 4 augustus 2011. De pagina bestaat nog steeds, maar vermeldt alleen maar vaag iets over ‘afslanktherapie met hormoon’ en ‘een kleine hoeveelheid hormoon’, waar er eerder nog sprake was van ‘de HCG-afslankkuur’ en ‘een heel klein beetje HCG-hormoon’

De volgende omschrijving dateert van 29 januari 2016.
X
Deze natuurarts en orthomoleculaire genezer te Amsterdam (hij noemde zich arts voor preventieve geneeskunde) werkte – althans begin 2011 – samen met een natuurgenezeres. Hij had toen diverse websites en bood HCG-kuren aan. Een persbericht over de wonderen van zijn HCG-kuur is nog steeds op internet te vinden en de pdf van zijn boek eveneens (dit draagt prominent de tekst “-9 kg per maand” op de omslag en gaat over de hcg-kuur).

Thans verblijft deze persoon hoofdzakelijk op Malta, eigenlijk al sinds het jaar 2000 en heeft zijn praktijk neergelegd wegens gevorderde leeftijd (77 jaar). In eerdere versies van dit bericht stonden diverse websites genoemd waarin hij zijn hcg-kuur aanbood. Die zijn nu – voor zover ze onder zijn controle stonden – allemaal opgeheven. Bij brief van 11 februari 2016 deelde hij mede niets meer met de HCG te maken te hebben en er ‘veraf’ te staan.

 

Eduard Schweden en mevrouw A.S. Cooman, allround onwetenschappelijke genezers die de Kliniek voor Preventieve Geneeskunde ‘Berg en Bosch’ drijven in Bilthoven. Wie van hen beiden zich schuldig maakt aan behandelingen met onwerkzaam HCG die op de site worden aangeboden is onduidelijk. Merkwaardig genoeg toont het menuutje naast de homepagina geen HCG- of Simeonstherapie.

Jaap C.J. Reijntjes
Deze arts is uitbater van de Orthokliniek ’t Gooi te Hilversum, ook bekend van aflevering 3 van het tv-programma Uitgedokterd!?. Onder de tien kwakzalverijen die de kliniek aanbiedt, staat ook nog de onwettige en waardeloze HCG-methode, http://www.orthokliniek.nl/Behandelmethoden/behandelmethoden.html#Afslanken volgens zijn website.
Noot 4 augustus 2011. Genoemde pagina is verdwenen. Op de algemene pagina over ‘Afslanken, detox en vastenkuren’ staat slechts dat men ‘voornamelijk gebruik van vastenkuren’ maakt.

Hans (J.C.) van Montfort
In diens al eerder in dit blog besproken alternatieve inrichting (zie NGC Energy Healing een toontje lager) Centrum voor Integrale Gezondheidszorg in Maastricht wordt ook, zoals Cryptocheilus (hieronder) opmerkt, de waardeloze Simeonstherapie aanbevolen en aangeboden. Zie de pagina ‘Overgewicht en gewichtsbeheersing’ op diens site.
[Noot 30 januari 2011. De passage onderaan over Simeonstherapie is verwijderd.]

Walborg Kliniek te Amsterdam/Amstelveen
Hier zijn diverse artsen actief, voor zover ik kan nagaan de allround irreguliere natuurartsen C.J. Hoffman en S.J.G. Kingma. De kliniek heeft twee locaties: op de Calandlaan en in Amstelveen het HME Medisch Centrum Walborg. Op de site van Health Maintenance Europe BV zijn twee brochures te vinden, getiteld ‘Over Medisch Centrum Walborg‘ en ‘Gewichtsbeheersing met de Simeons-therapie‘ die ondubbelzinnig aantonen dat deze illegale en onwerkzame methode hier ook wordt toegepast.

Noot 2014. C.J. Hoffman is op zaterdag 14 april 2012 overleden op de leeftijd van 63 jaar.

Paul Musarella te Zeist
Deze zwaait de scepter in Aesthetica Europe. Hij biedt een HCG-kuur aan op zijn pagina De HCG-Kuur (bij overgewicht). Deze is niet te vinden in het menu links op de hoofdpagina, maar de kuur staat (voor 220 euro) wel in de prijslijst. Musarella beweert dat hij in 2005 de Orale HCG-kuur heeft uitgevonden, maar op genoemde pagina gaat het over injecties. [ Noot 26 januari 2011: de pagina vermeldt nu dat Aesthetica Europe sinds 2009 gestopt is met deze kuur, ook op de prijslijst staat geen HCG-kuur meer ]

Elektronisch HCG

Hopelijk gaan al deze links binnenkort dood, maar te vrezen valt dat ze onder een iets andere naam doorgaan. Ik heb nog enkele schoonheidssalons en dergelijke aangetroffen die HCG-kuren aanbieden, soms onder begeleiding van een arts. Wie echter googelt op HCG verneemt dat er 94.000 resultaten zijn, in het Nederlands. Verreweg de meeste gaan echter over afslankkuren waarbij Bio HCG+, of HCG-druppels of HCG-tabletten of Oral HCG worden gebruikt. Op ten minste één site las ik dat men van gewone HCG op Bio-HCG+ was overgestapt. Ogenschijnlijk gaan al die sites over HCG, maar als men goed kijkt, gaat het bij de Bio HCG+ en varianten om iets dat waarschijnlijk in essentie water of een inerte stof is. We lezen dingen zoals: ‘Deze vloeistof bevat frequenties van HCG’ of ‘HCG Oral bevat geen hormonen, alleen de elektronische signaturen’ of ‘Het maakt gebruik van dezelfde eigenschappen als de traditionele HCG maar is, dankzij moderne computerapparatuur, nu vrij van het daadwerkelijke hormoon HCG’ of ‘In de HCG druppels wordt gebruik gemaakt van een homeopathische vorm van HCG. Homeopathie is een vorm van geneeskunde die is al honderden jaren bestaat. Het neemt de unieke elektronische handtekening van een stof aan die u wilt gebruiken en deze handtekening komt in een basis vloeistof te zitten.’

In de homeopathie is een methode in zwang gekomen waarbij men het ‘elektronische signaal’ (de ‘frequentie’) van een middel, het geeft niet wat, zelfs zwarte gaten kunnen zo bewerkt worden, wordt ‘opgevangen’ en dan overgebracht op een willekeurige hulpvloeistof, water bijvoorbeeld. Wie er meer over wil weten leze de meest recente Skepter of raadplege de hoofdstukjes over Remedy Makers op de Rare Apparatenlijst van Skepp. Als het allemaal klopte, zouden de uitvinders zo meteen een zwik Nobelprijzen kunnen ophalen. Kennelijk worden die Remedy Makers ook gebruikt om ‘elektronische kopieën’ van HCG te maken. Voor een portie waterdruppeltjes genoeg voor drie weken vraagt men dan 150 euro. Misschien zijn de aanbieders zo dom dat ze niet snappen dat dit volslagen onzin is, maar anders zijn het oplichters.

Als bovenstaande artsen gedwongen worden door IGZ om te stoppen met echte HCG, kunnen ze zo overstappen op Bio HCG+. De werking is exact gelijk, namelijk nihil. De klant gelooft het helaas ook even grif.

Naschrift 5 november 2014

Zie ook voor een uitvoerige bespreking.
Betrekkelijk onopgemerkt nam IGZ een aantal maatregelen, waarvan er één resulteerde in een forse boete voor een therapeut in Ooij.
De rechtbank Oost-Nederland oordeelde op 28 maart 2013 dat de HCG in zulke kleine porties werd toegediend dat het geen enkel aantoonbaar effect had. Saillant detail is dat de therapeut zelf dit argument had aangedragen. Het was dus geen geneesmiddel op grond van de geneesmiddelenwet art. 1 b, dat spreekt onder meer spreekt over ‘het herstellen, verbeteren of anderszins wijzigen van fysiologische functies bij de mens door een farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect te bewerkstelligen’ als criterium of iets een geneesmiddel is. De rechtbank liet de boete toch in stand, vanwege een ander criterium. De rechtbank vond dat de therapeut ‘reclame maakt voor een substantie die moet worden beschouwd als een geneesmiddel naar werking/volgens het toedieningscriterium.’

De therapeut ging in hoger beroep, bij de Raad van State. De RvS was het eens met de therapeut (en de rechtbank Oost-Nederland) dat HCG in zulke kleine doses niets doet, dus het is geen geneesmiddel op grond daarvan. Om dezelfde reden is de reclame niet onwettig. IGZ heeft nog wel geprobeerd te bewijzen dat zulke kleine beetjes nog wel iets doen, maar dat was niet overtuigend voor de RvS. Ook het zogeheten aandieningscriterium is niet van toepassing. Dat criterium zegt dat als je een of ander middel presenteert als dat het ‘het genezen of voorkomen van een ziekte, gebrek, wond of pijn bij de mens’ bevordert, dan is het ook een geneesmiddel in de zin der wet. (NB: daarom mogen er ook geen indicaties op homeopathische geneesmiddelen.) Maar ook die vlieger gaat niet op omdat, zo oordeelde de Raad van State, ‘een wens om af te vallen niet noodzakelijkerwijs verband houdt met een aandoening.’ De uitspraak van de RvS was op 7 mei 2014.

Niettemin mogen apotheken in Nederland geen HCG afleveren als ze weten of kunnen weten dat het voor afslanken wordt gebruikt, en als een arts het daarvoor gebruikt, riskeert die de tuchtrechter. Zo ontstaat de situatie dat elke boerenkinkel (maar geen arts) het spul in Duitsland kan aanschaffen en er personen met slankheidswens mee mag ‘behandelen’, zolang het maar zo weinig is dat het niet aantoonbaar iets doet.

Wie zich dus bij een niet-arts laat behandelen met echte (Duitse) HCG, dus niet het ingestraalde water genaamd bioHCG+, voor ‘slankheidswens’ moet zich realiseren dat dit voornamelijk legaal is omdat de therapeut zelf zegt dat het absoluut niks doet.

Vorig blogartikel
Volgend blogartikel

43 gedachten over “IGZ pakt bedrog met HCG-afslankkuren aan”

 1. “Indien de voedselaanpassing en eventuele andere maatregelen niet (voldoende) aanslaan kan er gekozen worden voor een kuur waarin wij op een andere manier de vetbalans weer herstellen. Dit doen wij door een dagelijkse injectie met een minimale hoeveelheid H.C.G., een hormoon met een invloed op dit regelmechanisme”

  http://www.cigmtr.nl/meerovergewichtengewic.html

  Hans van Montfort (BIG nr. 19022857801),Centrum voor Integrale Gezondheidszorg.

  Het kan echter nog gekker. Zonder tussenkomst van een arts gewoon zelf bestellen en injecteren.

  http://hcg-slank.com/

 2. Dank, ik ga de tekst aanpassen. Die HCG-slank was ik ook tegengekomen, er zijn er meer van dat soort. Opvallend is dat het adres er niet bij staat.

 3. Hoe dan ook; ik doe mijn naam eer aan, de schrijver heeft de kuur zelf niet geprobeerd anders zou hij weten dat het WEL werkt. Alles was niet medisch is onderbouwd betekent nog niet dat het onzin is. Wat onzin is; dat men er velen tientallen euro’s voor moet betalen omdat het illegaal is. Beter zou het product legaal op de markt komen er is immers genoeg Pregnyl.
  Dat de Inspectie van de Volksgezondheid maar gaat controleren op Apotheken; laatst kreeg ik op recept zalf uit Spanje waarvan ik niets kon lezen maar waarbij ik de apotheker dien te vertrouwen op zijn kundigheid (lees=marge!!).

 4. Men hoeft er niet aan te twijfelen dat een dieet van 500 kcal na enige tijd tot gewichtsafname leidt. De vraag is of men met HCG (en begeleiding) dat beter volhoudt dan zonder HCG (en dezelfde begeleiding). Dat kan men niet nagaan door het zelf een keer te proberen.

  Verder betaalt men niet zoveel omdat het illegaal is, want de Bio HCG+ is ook behoorlijk duur en dat is gewoon water.

 5. Dat het duur is komt wel degelijk omdat het illegaal is; want de werkelijke prijs van Pregnyl is hooguit 7 euro en zeg nou zelf; als iets schaars is stijgt de prijs en als iets illegaal is al helemaal.

 6. Renckens schreef in 2001 al over deze zaak. Toen was het niet illegaal (de huidige Geneesmiddelwet was er toen nog niet) en toen ging het om kuren van 1000 gulden (450 euro) en bedroegen de kosten van de grondstoffen voor één kuur slechts 2,40 gulden, dus ongeveer 1/400 van de kosten van de kuur.

  De reden voor de hoge prijs is eerder de monopoliepositie van de arts. Dat is niet het hele verhaal, want de eveneens waardeloze Bio HCG+ kost ook behoorlijk wat, zoals ik al opmerkte. Dat heeft dezelfde reden als het feit dat homeopathische fabrikanten hoge prijzen vragen voor wat in feite ook maar water, alcohol en suiker is. Kwakzalversmiddelen waar helemaal niets in zit worden al eeuwen tegen aanzienlijke prijzen verkocht, en heus niet omdat ze stiekem moeten worden verkocht.

 7. Waarom zou Bio HCG / HCG Oral waardeloos zijn? Het neemt je
  eetlust weg waardoor je een streng dieet kunt volhouden en door het
  dieet val je af. Heel simpel. Een wondermiddel is het dan ook niet
  en claimt het toch ook niet te zijn? Ik ben er goed mee afgevallen
  en kan je vertellen dat ik het dieet zonder de ampullen niet vol
  had kunnen houden. Iedereen moet op zijn eigen manier afslanken
  hoor, maar ik zou het jammer vinden als klinieken hierdoor Bio HCG
  / HCG Oral niet meer zouden aanbieden want voor mij en vele anderen
  is het precies het steuntje in de rug dat werkt!

 8. Uit de beschrijving zoals door mij geciteerd blijkt dat het een soort ingestraald water is, behalve dat ze er geen Jomanda maar een computer voor hebben gebruikt.

  Met andere woorden gewoon water. Dat verkoopt het waterleidingbedrijf ook (ca. 0,001 cent voor 10 ml). Het is natuurlijk fijn dat u het dieet hebt kunnen volhouden, maar hoe kunt u nu weten dat het zonder ampullen niet was vol te houden? Of dat het niet vol te houden zou zijn geweest als u geweten had dat er gewoon water in zat?

  In serieus onderzoek geeft men de helft van de proefpersonen het ‘echte spul’ en de helft gewoon water, men vertelt er niet bij wie wat krijgt en men zorgt dat iedereen die contact met de proefpersonen heeft dat ook niet weet. Men hoort wel te vertellen aan de proefpersonen dat ze meedoen aan een proef en 50% kans hebben om gewoon water te krijgen.

  Achteraf, als alle resultaten binnen zijn en ook de effecten op de langere duur bekeken zijn, ga je kijken wie wat heeft gekregen. Het is altijd zo dat er bij de ‘gewoon water’-groep personen zijn waarbij er een schijnbaar effect is, en bij de ‘echt spul’-groep bij wie het niks uithaalde. Het gaat erom of er bij de ‘echt spul’-groep heel duidelijk veel meer zijn bij wie het lijkt te werken.

  Wat er met één enkele persoon gebeurt kan nooit als bewijs dienen. Ook heel veel brieven van tevreden klanten zeggen niets, onder andere omdat men niet weet hoeveel ontevreden klanten er zijn.

  Wie iets te koop aanbiedt (voor veel geld nog wel) hoort te kunnen bewijzen, en dan bedoel ik serieus zoals hierboven beschreven, dat het werkt. Dat is niet onredelijker dan te verlangen dat uw buschauffeur een rijbewijs heeft. Het is echt niet voldoende dat één passagier meldt dat die de busreis bij die chauffeur overleefd heeft.

  Klinieken mogen overigens best Bio HCG+ aanbieden van IGZ, het gaat IGZ alleen om voorschrijvers en verkopers van echt HCG (Pregnyl). Bio HCG+ is een aangelegenheid voor de nVWA en de Reclame Code Commissie en misschien voor de wet Oneerlijke Handelspraktijken.

 9. Behalve artsen zijn er ook schoonheidssalons en dergelijke die op internet HCG-kuren aanbieden met echte HCG.

  Ik geef alleen degenen die hun adres in Nederland bekend maken. Ik houd me aanbevolen voor aanvullingen.

  In Balans
  Thijmstraat 53
  6531 CN Nijmegen
  http://www.inbalansnijmegen.nl/hcg-kuur_4596_1.html
  Noot 4 augustus 2011 expliciete verwijzingen naar HCG zijn verdwenen en vervangen door frases zoals ‘een heel klein beetje hormoon’ of ‘een natuurlijk hormoon’; tirades over aanbieders die geen echte HCG zouden gebruiken zijn verdwenen. Merk op dat de BioHCG+ (water met ingestraalde frequenties) ook vaak wordt aanbevolen als natuurlijk.
  HCG Praktijk Krommenie (twee adressen):
  1. Visserspad 1a
  1561 PK Krommenie
  2. Appartement Alpenstein
  Alpen Rondweg 102-O
  1186 EA Amstelveen
  http://www.hcg-praktijk.nl/
  De HCG Praktijk Krommenie gebruikt HCG Recombinant, zegt men
  Noot 4 augustus 2011. Expliciete verwijzingen naar waar de therapie precies uit bestaat zijn onvindbaar.

  IK! Skincare Centre
  Deken van Miertstraat 3
  5461 JN Veghel
  [Noot 26 januari 2011: De pagina waarop de HCG-kuur wordt aangeprezen is verdwenen.
  IK! Skincare Centre maakt gebruik van de diensten van een niet met name genoemde arts. Op http://www.ik-skincarecentre.nl/index.php/behandelingen-door-arts.html
  staat echter een foto die overduidelijk die van de cosmetisch arts Anwar Thio is. Die deed in een andere kliniek in 2009 aan HCG-advies volgens http://www.rosemarie.nu/agenda/4/anwar-thio-de-arts-van-de-body-clinic-weer-aanwezig

  Salon Unique
  Hoofdstraat 55
  9356 AV Tolbert
  [19 januari 2011: de pagina over HCG is blanco geworden]

  Diana Gabriels Verweijen
  Ernest Groosmanplein 2
  3071 MN Rotterdam
  http://www.dianagabriels.nl/ (klik op Overgewicht en kies HCG Afslankkuur)
  Diana Gabriels verkoopt deze kuren ook onder de naam D.V.D.-kuur; waar de letters D.V.D. voor staan is onbekend (Diana Verweijen Dieet?). Verweijen verkoopt trouwens ook Bio HCG+
  Noot 26 januari 2011: Bij klikken op Overgewicht is nu BioHCG+ -kuur als optie te zien en niet HCG-kuur. Maar de D.V.D.-kuur bestaat nog steeds en ‘Het D.V.D. wordt verkregen uit de urine van zwangere vrouwen. ‘ ; D.V.D. is kennelijk een zelfbedachte naam voor HCG. Als men ‘Overgewicht’ aanklikt en dan op de dan verschijnende pagina D.V.D. kiest krijgt men niets te zien, maar als men D.V.D. in het pull-downmenu kiest komt men nog wel op de D.V.D. pagina terecht.
  Noot 4 augustus 2011. De D.V.D.-pagina is verdwenen.

  Hair & Body Adventure
  Breestraat 30
  8316 AR Marknesse
  http://www.hairandbodyadventure.nl/beauty9.php

 10. deze week nog een hcgkuur gekocht bij diana gabriela
  ik wist niet dat het een verboden middel was.
  mooie oplichterij.

 11. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die op deze manier kilo’s proberen kwijt te raken. Ik doe het op mijn manier door minder zetmeel te eten, veel water te drinken, door veel te bewegen en in een jaar tijd ben ik 16 kilo’s afgevallen. Als je echt wilt afvallen, dan lukt het ook zonder afslankmiddelen. Ook nog prettig is dat ik op gewicht blijf zonder kuurtjes, want het gebeurt vaak dat zodra je stopt met die troep dat de kilo’s er weer snel bijkomen.

 12. Wel het is dan een geluk bij een ongeluk dat de centra die HCG klaar voor gebruik ( reeds in de spuitjes) ter verkoop aanbieden, er alleen water in doen .
  Dan kan men al geen schade aanrichten door Hormonen te gebruiken.

 13. Hallo,ik heb een aantal jaren terug een hcg kuur gevolgd en ben heel wat kiloos kwijt geraakt.ik heb dit gedaan bij die hcg praktijk toen in krommenie en nu heeft hij er ook een in Amstelveen.mijn vraag is ,is hij ook een oplichter?want het ziet er proffesioneel uit.je moet terug komen om de injecties op te halen en wordt dan gewogen en er wordt de tijd genomen om vragen te beantwoorden en je krijgt advies enz.hij heeft het zelf ook steeds over oplichters die in omloop zijn.ik was van plan om over twee maanden weer zo een kuur te volgen maar ik twijvel nu toch wel of hij geen oplichter is???

 14. Wie het dieet kan volhouden dat bij de HCG-kuur hoort, raakt nogal wat gewicht kwijt (of je dan na het dieet dat lagere gewicht kunt handhaven is vers twee). Waar het om gaat is dat

  1. Men weliswaar claimt dat de HCG dat volhouden makkelijker maakt, maar dat bij proeven (waarbij sommigen HCG kregen en anderen gewoon water) het helemaal niets bleek uit te maken. Het middel werkt niet. Het ritueel van injecties geven produceert alleen suggestie.

  2. Omdat HCG een erkend geneesmiddel is (tegen onvruchtbaarheid) en het dus op een onzinmanier wordt gebruikt heeft IGZ geconstateerd dat het verboden is. Er zijn wel meer middelen die gebruikt worden waar ze niet voor bedoeld zijn (het antikankermiddel Avastin tegen een bepaald soort blindheid, maculadegeneratie), maar dat wordt goed gevonden als er goede ervaringen mee zijn. (BIj Avastin: natte maculadegeneratie was iets waar oogartsen zich geen raad mee wisten; met Avastin zien ze regelmatig spectaculaire verbetering, zo sterk dat het ethisch onverantwoord is om het te vergeljken met een placebo; het bedrijf dat Avastin maakt heeft ook iets tegen maculadegeneratie maar dat is ongeveer 100 maal zo duur, dus proeven doen gaat een dure grap worden.) Omdat er bij HCG keihard aangetoond is dat het niet werkt, zegt IGZ dat ze actie gaan ondernemen.

  Ik controleer regelmatig of de websites die ik noemde nog in de lucht zijn. Ik geef met vette letters aan als de HCG verdwijnt.

 15. Wat is oplichting? Als het werkt (of het nu suggestief is of niet) dan werkt het, ongeacht om welke reden.

  Dat is dezelfde discussie dat bepaalde ziekten niet worden erkend omdat ze bijvoorbeeld tussen de oren zouden zitten. Zo is er al jaren een discussie over CVS (chronische vermoeiheid syndroom). Bijvoorbeeld in België mag je niet eens autorijden met CVS. In Nederland moet je niet zeuren met deze ziekte omdat het tussen de oren zou zitten.

  Er zijn veel meer medicijnen in de farmaceutische industrie die hebben aangetoond dat als men een placebo inzet, dezelfde effecten worden gehaald. Die haalt men toch ook niet van de markt. Dat zou dan ook allemaal oplichting zijn volgens deze discussie.

  Het enige wat ik oplichting vind, is het feit dat men veel te veel geld vraagt voor de kuur.

  Maar ik blijf bij mijn standpunt dat het werkt en dat er beslist geen water in de spuiten zit (je kunt om dit te voorkomen de HCG zelf mengen). Daarbij is HCG een lichaamseigen stof dus beslist niet schadelijk in vergelijking meer andere medicijnen waarbij tolerantie en verslaving voorop staan. Laat ze daar maar eens naar kijken!

  Het zal altijd een welles nietes spelletje blijven zolang het nog gewoon in het buitenland te koop is.

 16. Mooie discussie. Ik zag vandaag een advertentie van de HCG-Praktijk in Amstelveen en dacht letterlijk, dat klinkt te mooi om waar te zijn. Verder lezend bleek dat je bij de injecties een dieet moet volgen. Op Skepsis wordt gezegd een dieet van 500 calorieën per dag. En tja, drie weken lang zo’n dieet volgen zorgt inderdaad voor het verliezen van een kilo of 8 (die er ook zo weer aan zitten en nog iets meer trouwens). Dus het is echt te mooi om waar te zijn. Eigenlijk weet iedereen met gezond verstand dat normaal en gezond eten (snoep en chips en snacken en alchohol achterwege laten)in combinatie met sporten zorgt voor afvallen. Stiekem blijf ik hopen dat ooit die wonderpil nog wordt uitgevonden. Voor nu laat ik de HCG-varianten echter maar links liggen.

 17. @ Eigenwijs

  Het woord oplichting houdt (volgens het Nederlandse strafrecht) in dat de dader weet dat hij of zij de zaak bedondert, met andere woorden de opzet heeft tot bedriegen. Dat is bij alto-geneeskunde moeilijk te bewijzen.

  Maar in dit geval hoeven we ons niet af te vragen of de gevraagde vergoeding al dan niet onredelijk hoog is. Het is gewoon onwettig. Nou gebeuren er wel meer onwettige dingen in de gezondheidszorg, maar nu heeft IGZ in elk geval gezegd dat ze er wat aan gaan doen (na klachten van volksvertegenwoordigers).

  ‘Eigenwijs’ zegt verder dat het werkt. Maar we spreken van ‘werkt’ als het spul meer effect heeft dan gewoon water dat met hetzelfde theater en vergezeld van dezelfde adviezen wordt toegediend. Dat kan iemand die het zelf maar eenmaal geprobeerd heeft nooit weten. Het is echter uitgeprobeerd, niet met één persoon zonder controle, maar op 250 personen inclusief de controles. En toen bleek het niet te werken.

  Het is eigenlijk wel logisch: de vermeende werking berust op waarnemingen aan jongetjes met een hormonale stoornis. Die jongetjes werden wel slanker, maar of ze minder hongergevoel hadden is niet bekend. Als een heel klein beetje van dat spul het hongergevoel bij een hongerdieet zou onderdrukken, waarom zou duizenden malen zoveel tijdens zwangerschap dan geen opvallend effect hebben op de eetlust?

 18. Citaat; “Dat kan iemand die het zelf maar eenmaal geprobeerd heeft nooit weten”…..

  Ik gebruik jaarlijks een kuurtje zonder theater en/of begeleiding om aan het eind van het jaar de teveel aangevreten kilo’s snel te laten verdwijnen en op deze manier op gewicht te blijven omdat ik geen tijd heb om wekelijks naar de sportschool te gaan en geen zin heb om het hele jaar door de zure appel te bijten.

  Dat ik op deze manier op gewicht blijf is sinds 2005.

  Ik weet dat ik dit nooit zou volhouden zonder HCG; dan lig ik na een uur bewusteloos onder mijn bureau met slechts 500 kcl.
  Als ik de rest van het jaar een dag zonder ontbijt op mijn werk probeer te komen lukt mij dat niet eens. Dan word ik flauw en zie ik zwart voor mijn ogen.

  Dus suggestie of niet, zoals ik zei het blijft een welles nietes spelletje zoals met alles hierop skepsis. De een gelooft in zaken die niet wetenschappelijk zijn bewezen en de ander niet. Dat zal altijd zo blijven helaas. Beter zou iedereen elkaar in zijn waarde laten en laten geloven wat ieder wilt geloven.

  Dat zwangere vrouwen geen effect hebben op het hongergevoel; klopt niet als je bedenkt dat het kind wat je meedraagt heel wat van de door jou genoten voeding tot zich neemt via de navelstreng en jij als moeder hier geen last van hebt. Dus het heeft wel degelijk effect op het hongergevoel!

 19. Jammer hoor, al die negatieve reacties over de BIO HCG KUUR! Als mensen er nu door afvallen en ze voelen zich daar beter bij EN het is niet schadelijk……….WAT IS DAN HET PROBLEEM ?????????
  Laat iedereen lekker doen en geloven wat ie wil!

  Mijn ervaring met de kuur zijn super en zou het heel erg vinden als deze ook uit de handel zou worden genomen!

 20. Maakt het wat uit of je Bio HCG+ of gewoon HCG neemt? Het punt is dat gewoon HCG illegaal is. Wetenschappelijk gesproken werkt het geen van beide, en psychologisch heeft het vast hetzelfde effect.

 21. wat mij zo verbaast, vooral ook omdat ik er nog nooit iemand over gehoord heb, is dat er gebruik gemaakt wordt van (o.a.) urine van zwangere vrouwen. Caroline Tensen heeft destijds ook toegegeven dat zij gebruik maakte van een afslankmethode waarbij die urine ook gebruikt werd.
  Nou ben ik tijdens mijn zwangerschap (jaren geleden) wekenlang kilometers heen en weer gereden met mijn urine met het doel om daarmee vrouwen te helpen die niet zwanger kunnen worden. Een hoop gedoe maar het leek me wel zo loyaal naar andere vrouwen maar als ik nu lees dat die urine (ook) wordt gebruikt om vrouwen te laten afvallen, dan voel ik me behoorlijk belazerd. Ik ga toch niet wekenlang een partij moeite doen om mensen zoals Caroline Tensen e.a. te helpen afvallen?!!!! Waarom hoor ik daar nooit iemand over?

 22. Een van de redenen voor IGZ om in te grijpen is juist deze kwestie! Zie bijvoorbeeld het antwoord van minister Klink op de kamervragen van Van Gerven. Ook IGZ schreef ‘De actie is afgestemd met Moeders voor Moeders’. Lees ook even op de site van Kassa hoe boos sommige mensen waren juist om die reden. Zonder precies die verontwaardiging zou Kassa er geen hele uitzending aan gewijd hebben, denk ik (hoor je Kassa ooit over de honderden andere onwerkzame alternatieve middelen?) en zonder die uitzending had Van Gerven er geen vragen over gesteld, en had minister Klink IGZ geen opdracht gegeven er wat aan te doen. Denk ik.

  Overigens vind ik dat IGZ niet erg haast maakt. Ik controleer regelmatig of die websites die HCG adverteren nog ‘in de lucht’ zijn, maar heden waren er nog steeds tien actief. Dat is meer dan een maand na de openbare aankondiging van hun actie en zeven weken nadat ze aan de betrokkenen zelf een brief hadden gestuurd.

 23. Jammer dat er vaak zo negatief wordt gepraat over deze kuur. Dat het oplichting zou zijn en niet zou werken. Je niet zou afvallen van de hcg. Dat wordt ook niet beweerd. Hcg zorgt dat je het 500 kcal dieet vol kunt houden en je op de juiste plaatsen afvalt. Ik ben het levende bewijs hiervan, samen met nog vele anderen.

  Ik ben 4 jaar geleden 34 kilo afgevallen met de kuur. Ik heb weinig last van slaphangende huid, waar ik met elk ander dieet wel bang voor had geweest. Geen ingevallen toet doordat de hcg zorgt dat de juiste vetten worden aangesproken en je structurele vetten en vetreserves voor gebruik van energie niet worden aangesproken en je je tijdens de kuur ook gewoon fit blijft voelen, wat we bij veel andere dieeten niet kunnen zeggen.

  Ik ben nog steeds goed op gewicht, onderhoudt mijn gewicht met 1 x per jaar een kuurtje. Voor mij geen enkel ander dieet. Daarbij zorgt de kuur ook voor het resetten van je lichaam en ben ik echt van mijn koolhydraten verslaving afgekomen. Het 500 kcal dieet houd je absoluut niet vol zonder de injecties.

 24. Er zijn wel meer personen (zie boven) die beweren dat ze het zonder die injecties niet zouden hebben kunnen volhouden. Het is onduidelijk hoe ze dat kunnen weten, en of bijvoorbeeld nepinjecties niet net zo goed hadden gewerkt.

  Precies dat is onderzocht in de aangehaalde onderzoeken. Men heeft dus niet 1 persoon gevraagd: denkt u dat u het zonder injecties niet had gekund (een tijdje lang 500 kcal/dag eten)? Men heeft heel veel personen gevraagd: wilt u meedoen aan een placebogecontroleerde proef, toen is de proef gedaan en het bleek dat het geen verschil maakte. In beide groepen zullen ongeveer evenveel voldouders zijn geweest, en was het gemiddelde gewichtsverlies hetzelfde. Dat is voor wetenschappers voldoende reden om te zeggen: ‘Het maakt niks uit’.

 25. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat deze kuur ECHT WERKT (als je je strict aan de regels houd). Ik ben 13 KG kwijtgeraakt in 4 weken en mijn figuur is na een half jaar nog steeds goed. Wel enkele kilos weer aangekomen maar dat vind ik normaal, per saldo is het -/- 10 KG en het overtollige vet is nog steeds niet teruggekomen. Wel moet ik zeggen dat ik 3-4 x per week nu sport om op gewicht te blijven en uiteraard kritischer op mijn voeding let.

  Ik heb geen calorieen geteld maar gewoon vet en koolhydraat vrij gegeten tijdens de injektiefase. De drie weken na de injektiefase vetten van koolhydraten gescheiden en GEEN SUIKER OF ZETMEEL. Voor mij werkte dit perfect, daar heb ik geen dubbelblind onderzoek voor nodig. Bio HCG geloof ik overigens niet in.

  Nadat ik 100’en verhalen op allerlei binnen- en buitenlandse fora heb gelezen van mensen die deze kuur met succes hebben gevolgd heb ik besloten om deze kuur ook te doen. Tja, ook ik heb gelezen over mensen die geprobeerd hebben dit dieet zonder HCG te doen, en die zijn allemaal gestopt omdat het niet vol te houden is. Dan kan je mij tientallen zogenaamde onderzoeken presenteren waaruit blijkt dat het een ‘placebo’ effect is en dus niet werkt. Dat wil nog niet perse zeggen dat ik dat allemaal geloof. Mag ik dat a.u.b. zelf uitmaken ?

  Ik ben er nog steeds tevreden over. Ik geloof ook niet dat verbieden helpt want het prikkelt over het algemeen alleen maar de nieuwsgierigheid van mensen waarom iets dan ‘verboden’ is. Ik heb geen overheid nodig om voor mij te bepalen wat ik met mijn lichaam doe. Dat zoek ik zelf uit. Ik val in ieder geval de gezondheidszorg niet lastig met overgewicht gerelateerde ziektes want die heb ik niet.

  Ik kan me vergissen maar volgens mij wordt er door een zwangere vrouw vanaf week 20 tot week 38 zo’n 10 – 20 I.U. per ml urine geproduceerd. Dat is toch snel zo’n 20.000 IU per dag (!) dat zijn 4 kuren van 5.000 IU. 7 dagen per week zijn 28 kuren. Ik denk dat er eerder een overschot is dan een tekort.

  Ik ben in ieder geval die zwangere vrouwen erg dankbaar dat ze hun urine hebben ingeleverd !

 26. Herhaling: bij dat soort onderzoeken blijken er ongeveer evenveel mensen in de placebogroep te zijn die het dieet volhouden als in de echte groep, en ook evenveel bij wie het er zo weer aan zit of niet. Dat heeft niets te maken met het geloof van de deelnemers aan de publicatie waar hun gegevens in verwerkt zijn. En ook niet met de zekerheid van de succesvollen dat ze het ‘zonder’ (placebo/verum) niet volgehouden zouden hebben.

  Hoe dan ook: het gaat niet om de gebruikers, maar om de verkopers. Voor die is het illegaal om het te verkopen.

  Het is trouwens interessant om te bestuderen wat er nu gebeuren gaat. Op het ogenblik is het meer dan drie maanden geleden dat de betrokkenen zijn geïnformeerd door IGZ (als we IGZ mogen geloven) dat ze ogenblikkelijk moeten stoppen. Maar al die websites zijn nog in de lucht (als ze stoppen staat het er bij, ik controleer het regelmatig).

  Te vrezen valt dat dit de zoveelste dooie IGZ-mus is.

 27. Zie ook

  http://jeroenschrijft.blogspot.com/2011/03/moeders-voor-moeders-voor-kwakzalvers.html

  waarin o.a. Marcel Menko wordt geciteerd naar aanleiding van de veroordeling van de gepensioneerde huisarts Olaf Z. (72) uit Peize. De zaak ging overigens over vergrijpen gepleegd tussen 2004 en 2009.

  Voor het ANP-bericht over de eis:
  http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/werkstraf_om_verkoop_illegaal_afslankmiddel_1_535836?localLinksEnabled=false

  commentaren op
  http://www.dejaap.nl/2011/03/12/geen-pis-voor-dikke-wijven/
  en
  http://cryptocheilus.wordpress.com/2011/03/15/hcg-igz-het-om-dikke-wijven-en-kwakzalvers/#more-6351

  Oudere berichten op internet over Olaf Z. vindt u hier:
  http://www.harendekrant.nl/dokter-zersch-laat-weer-van-zich-horen/

  Het ironische is dat er nu helemaal geen rechter aan te pas hoeft te komen. IGZ is nu bevoegd om forse bestuursrechtelijke boetes op te leggen.

 28. ik ben net twee dagen begonnen aan deze kuur en ik eet geen vetten en koolhydraten deze afgelopen dagen heb ik het moeilijk mee maar ik zou jullie wel op de hoogte houden als het echt werkt als me honger gevoel weg gaat .. ik had liever gehad dat ik deze site niet had gevonden want al zat het tussen me oren dan zou het wel werken ik zou het zien als een stimulatie ..want tja iedereen gelooft in iets duurs dat je via een prik moet inbrengen …maar toen ik de dieet erbij zag had ik al een gevoel van eigelijk volg ik gewoon een dieet maar ja als het met de kuur vol te houden is waarom niet ..

 29. Ojee, ik heb zeker allerlei andere diëten geprobeerd zonder injecties of ampullen, waaronder ook 500 kcal diëten. Resultaat: na 2 weken, opgeven! Door de aanspraak op de vetten die we WEL nodig hebben ga je je flauw voelen en val je op de verkeerde plekken af. Na 34 kilo af te vallen met elk ander dieet kun je uitgaan van een ingevallen gezicht, zwabberarmen, blubberbuik en een uitgeput gevoel. Geen energie en daarom na zo een dieet meteen terug vallen in je oude patroon omdat je je zo slap en rot voelt.

  Dit heb je niet met de hcg kuur! Ik loop vrolijk rond in mijn bikini en niemand geloofd, te oordelen naar hoe ik er nu uitzie, dat ik ooit zo zwaar ben geweest tot ze mijn voor en na foto’s zien.

  Absoluut ben ik het eens met het gebruik van de hormonale injecties, in zoverre, dat ik goed begrijp dat een instantie als ‘moeders voor moeders’ zich niet inzetten voor oneigenlijk gebruik van het hcg hormoon. Mooi alternatief is daarom de bio hcg kuur. En dat die uit puur water zou bestaan?? Hè! Hoe kortzichtig kun je zijn?! Homeopaten hebben zich ook al jaren lang bewezen. Mijn dochtertje is d.m.v. De homeopathie toch mooi van haar eczeem afgekomen en het is niet meer terug geweest. Daarnaast wordt het mengsel ook aangemaakt me l- carnitine en leptine, allemaal lichaamseigen stoffen die dus ook bevorderlijk zijn voor het behalen en behoud van je streefgewicht. Dus puur water? Absoluut niet! Nonsens! Maar een ieder moet geloven wat hij of zij wilt geloven.

  Ik weet dat het voor mij werkt, wat er ook beweerd wordt. En wat er beweerd wordt is echt, zoals ik het hier lees, op niets gebaseerd. Jammer. Ik houd best van een goede discussie, maar hier valt niet tegenop te boksen. Mijn standpunt, door mijn ervaring en veel mensen om me heen blijft gewoon dat dit een geweldige methode is om af te vallen.

 30. Zonder HCG is de kuur niet vol te houden, ik heb via een erkende kliniek de kuur gevolgd, 40 dagen, en was 26 kilo kwijt, nu nog steeds, tuurlijk het gaat erom dat je daarna je etenswijze wijzigd anders heeft het geen zin, maar het werkt wel, alleen staat het in de wet verkeerd waar het voor gebruikt mag worden, en die moeders voor moeders moeten niet zo zeiken, er is meer HCG dan je zwembaden mee kan vullen, eerder een overschot dan een tekort, en als die dames dalijk bevallen zijn, 3x raden wat ze gebruiken om weer af te vallen…..

 31. Zonder HCG is het best te doen. Dat is namelijk wat die onderzoeken deden: kijken of er met nep-HCG evenveel mensen waren die het konden volhouden enzovoorts als met ‘echt’ HCG. De aantallen volhouders ontliepen elkaar niet. Trouwens, nep-HCG (genaamd Bio-HCG+, ingestraald water) werkt net zo goed, als je de verkopers mag geloven.

  Eén enkele persoon die het volhoudt kan er nooit achter komen of het gewoon het ritueel van het prikken is of het spul dat in de injectiespuit zit dat het hem doet.

 32. Niemand houdt zonder hongergevoel een dieet van 500 kcal vol. Wie dit wel kunnen zijn keiharde bikkels! Petje af! Maar wanneer de HCG je kan helpen je dieet zonder hongergevoel door te komen dan kies ik daarvoor. Om nog maar niet te spreken van het verlies van de verkeerde vetten zonder gebruik van HCG.

  HCG is geen wondermiddel. Van HCG alleen val je niet af en wordt ook niet beweerd. Het zorgt alleen dat het behalen van je doel iets makkelijker gaat (lees: geen honger!) en je lichaam niet al teveel sporen zal overhouden van je vroegere overgewicht.

  Ik heb diëten van 500 kcal geprobeerd zonder HCG……tevergeefs. Ik hield dat niet vol, zoals zoveel anderen ook op zullen geven.

  En nogmaals…..Bio HCG is GEEN water.

 33. Bio HCG is geen water, het is ingestraald water. En een dieet van 500 kcal ie best vol te houden voor sommigen (al die mensen in die onderzoeken die nep HCG kregen zonder het te merken lukte het ook). Er zijn er natuurlijk ook die het niet volhouden, en er zijn ook die het ritueel van het regelmatig prikken wel kunnen gebruiken.

 34. Beste Jan Willem,

  Wat jammer dat ik nergens uit jouw reacties op alle ingezonden mails op kan maken dat het middel HCG ook daadwerkelijk door jouw in een labaratorium onderzocht en getest is op de samenstelling. Dit geld ook voor de variant die blijkbaar niet geinjecteerd hoeft te worden en volgens jouw uit ingestraald water bestaat. Uit de links is wel op te maken wat betreft het HCG wat geinjecteerd moet worden hier het zwangerschaps hormoon in zit. De injecties schijnen blijkbaar toch ondersteuning te bieden bij het volgen van het dieet als ik de reacties lees. Overigens ben ik op deze site terecht gekomen omdat ik ook af moet vallen en iets zocht wat eventueel ondersteuning kan bieden.

 35. 1. Ik ben nogal lichtgelovig door te denken dat mensen die injecteerbare hormoonkuren aanbieden ook echt HCG in die injecties stoppen. Het is denkbaar dat sommige aanbieders (via de post) de zaak oplichten en gewoon water verkopen. Dat is allemaal aan IGZ om uit te zoeken.

  2. Over het Bio HCG+ heb ik een aantal citaten bij elkaar gebracht die aangeven dat het om elektronische homeopathie gaat. Dat is een manier om middelen te maken die op de een of andere manier met een Remedy Maker de frequentie of wat het dan ook is van het echte HCG overbrengen op water. Met andere woorden, volslagen nep.

  3. Als je mensen prikt, dan heeft dat een enorme suggestief effect. Je wordt dan bij elke prik eraan herinnerd hoe serieus je wel bezig bent. De moeilijkheid van een sterk beperkt dieet (voor iemand die bulkt van het vet) wordt volgens mij sterk overdreven, het probleem is alleen dat als je je gewicht kwijt bent, je je eet- en bewegingspatroon blijvend moet aanpassen. Maar bij Bio HCG+ zijn er ook verhalen van enthousiaste klanten. Het maakt allemaal niets uit. Elke medische behandelwijze die slechts wordt aangeprezen met getuigschriften van enthousiaste klanten is onzin, dus Bio HCG+ en echt HCG is lood om oud ijzer, behalve dat echt HCG gewoon verboden is. Alleen doet IGZ er zo te zien niks aan.

 36. een ander deel van het bioHCG dieet is het 500 kcal dieet, ofwel een crash dieet.
  Daar is toch ook van bekend (volgens voedingdeskundigen) dat dit alleen maar een jojo-effect oproept?
  Goed dus voor de volgende kuur…(sic!)

 37. Het jojo-effect, daar hoort men inderdaad wel van. Of het door het crash-dieet komt weet ik niet. Het gewicht is een gevolg van de combinatie van eet- en beweeggewoonten. Als je na de kuur weer in het oude patroon vervalt, dan komt het oude gewicht ook weer terug.

 38. Een crash dieet heeft niet altijd alleen met het aantal kcal te maken. Bij de bio-hcg (en de injectievorm) worden de juiste vetten aangesproken. Hierdoor krijgt je lichaam niet zo een klap als met een dieet waarbij de vetten die je nodig hebt om goed te functioneren de eerste zijn die je veriest. Ik heb dat zelf goed kunnen merken aan mijn lichaam. Na 34 kilo gewichtverlies heb ik geen ingevallen toet of heel slappe huid. Jammer dat ik hier geen foto,s kan plaatsen……… 😉 Tijdens de bio-kuur voel ik me ook energiek, terwijl ik bij elk ander 500 kcal dieet zonder hcg me erg slap voel. Tuurlijk val je in beide gevallen af. Maar zonder honger en met een energieker gevoel is het wel makkelijker vol te houden. Ik heb niet altijd zin om weer drastisch op dieet te gaan, maar toch is het afvallen van de juiste vetten op de juiste plaatsen hetgeen me steeds weer over de streep trekt. Eens per jaar doe ik een onderhoudskuur en ookal gaat het dan maar om een paar kilootjes, 3 kilo afvallen met de hcg kun je vergelijken met 5 kilo bij een ander dieet. Je ziet het gewoon veel sneller….

 39. Francis, je komt nu al voor de vierde keer met je ervaringen en je 34 kilo gewichtsverlies, en de volgens jou unieke werking van druppeltjes ingestraald water (Bio HCG +) of injecties met microscopische en onwerkzame doses HCG.

  Maar je hebt geen vergelijkingsmateriaal, waarbij een eventuele kracht van suggestie absoluut is uitgeschakeld. Bij het geciteerde onderzoek was dat er wel, en toen bleek dat (althans bij HCG) dat er geen verschil was.

  Die suggestie werkt op twee manieren door: enerzijds doordat je ‘meer energie’ hebt en minder moeite om het dieet vol te houden, anderzijds door de selectieve waarneming van het resultaat.

  Als je met Bio HCG+ het gevoel hebt dat je makkelijker je eetlust kunt beperken, dan is daar helemaal niets op tegen. Waar het hier om gaat is dat de HCG een geneesmiddel is, en dat het tegen de regels voor iets wordt gebruikt waar het niet voor bedoeld is, en waar ook helemaal geen bewijs voor is. Dat mag niet, althans officieel niet. IGZ heeft bijna een half jaar geleden maatregelen aangekondigd, maar tot nu toe hebben we daar geen effect van gezien, hoewel IGZ bevoegd is om zonder tussenkomst van een rechter boetes van meer dan 100.000 euro op te leggen.

 40. Wat een negativiteit hier zeg.
  Ik kan vertellen dat HCG en HCG+( bio) werken.

  Onzin? Mooi niet!

  Ik ben aangekomen in kilo’s doordat ik veel op bed lag ivm slechte gezondheid en mn stofwisseling ( en nog veel meer in mijn lichaam ) was de weg kwijt is geraakt.
  Ik at( & eet) alleen maar gezond ..snoepen doe ik nooit..koek eet ik niet en snacks eet ik niet.
  Chips ook niet.
  Altijd opletten wat ik eet en maar aankomen.
  In september ben ik heel serieus met weightcare begonnen. Zag het als een soort test.
  1 shake & 1 reep, 2 keer een appel en mager avond eten zonder aardappels/pasta/rijst was t dagmenu.
  Het gevolg na 4(!)lange maanden bijna 2 kilo eraf.

  Met hcg ( injecties.. 3 dagen binnen voor in krant stond dat t niet meer mocht) 4,3 kilo afgevallen in 1 kuur van 3 weken!!!!!!!!!!

  Ga nu niet zeggen dat ik er zelf meer ingeloofde en t placebo effect was want ik geloofde er zelf totaal NIET in.

  Na alle slechte berichten erover overgestapt op hcg bio + en nu inmiddels 11 kilo kwijt sinds 5 januari.
  ( dus 13 vanaf september)
  Mijn eetpatroon is altijd al goed geweest.
  Juist omdat NIETS mij meer hielp hieraan begonnen en ik was zeer argwanend..
  Nou ik ben enorm blij met hcg+ en snap wel dat t niet fijn is voor mensen die urine hebben afgestaan en denken daar doen we t niet voor.. daarom over gestapt op de bio versie.
  Toch wordt dat ook wel iets overdreven denk ik.
  In 1 kuur zit zo weinig in dat spuit ( als ik het goed heb) een vrouw die zwanger wil worden al in 2 keer weg!

  Ik ben enorm blij dat iets wel bij mij werkt en dit heeft niet te maken met een pacebo effect en ook niet door opeens wel ervoor te willen gaan enz.
  Vind het daarom niet eerlijk om alles en iedereen over een kam te scheren en dat er wordt gezegd dat t niet werkt is grote onzin!
  LEVE HCG BIO+!
  ( de bio variant he.. ik heb respect voor de mensen die urine doneren voor moeder voor moeders en willen dat t bij de juiste personen aankomen)

 41. Deze bijdrage gaat voornamelijk over HCG, en over Bio HCG+ wordt opgemerkt dat het ingestraald water is. Deze persoonlijk ervaringen weerspreken niet dat het puur suggestie is. In elk geval bleek bij de ‘echte’ minidoses HCG dat de werking daarvan suggestie is, dat wil zeggen als je aan de helft van 250 personen HCG geeft en aan de andere helft gewoon water, dan blijken er in beide groepen ongeveer evenveel suggestibele personen te zitten. Die roepen natuurlijk allemaal dat het ‘voor hen’ werkt, en dat ze absoluut niet zonder kunnen, maar er zijn er evenveel die die ervaring met gewoon water hebben als met HCG.

  Er is geen reden om te denken dat het met Bio HCG+ anders is. Het enige verschil is dat HCG ‘verboden’ is en Bio HCG+ waarschijnlijk legaal. In Nederland is placebogeneeskunde (acupunctuur, homeopathie, magnetiseren en nog honderden andere methodes) allemaal legaal, zeker in de praktijk.

 42. Jan Willem.

  Blijf jij gewoon toch denken dat t nep is 😉
  Van mij mag je hoor.
  De reguliere artsen hadden tegen mij gezegd dat de rolstoel al om de hoek stond.
  Ik lag halve tot hele dagen op bed en barste van de pijn.
  Pijnpoli en overal geweest..echt overal. Ruim 6 jaar lang!
  Steeds goed gelovig overal aan begonnen en naartoe gegaan.
  Een goede fysio * eindelijk geen prutser want daar zitten prutsers bij* EN acupunctuur hebben me tot 95% beter gemaakt.. ik ben dr bijna..

  Blijf jij gewoon denken dat t niet werkt en dat ik dus een persoon ben die DENKT dat t werkt en dat t daarom werkt.
  Vind t wel grappig eigenlijk dat je er zo over denkt.
  Mensen die mij kennen vinden t een groot wonder en ikzelf ook hoe het nu met me gaat.
  Je mag denken wat je wilt.. we wonen in een vrijland maar de verhalen van mensen die er positief over praten worden direct aan de kant geveegd ( en je denkt waarschijnlijk dat we allemaal goed gelovige domme Thomassen zijn.. zo komt t over 😉 )
  Wees eens lief tegen mensen die wel erg blij zijn met HCG en misschien heb je wel een buikje en is t misschien wel wat voor jou.
  IK zou zeggen buig al dat negatieve eens om naar positief en alles lijkt veel mooier en schijnt de zon voor jou ook morgen! 🙂
  Wat kan jou t verschelen hoe wij er over denken en als wij blij zijn met iets dan is dat toch fijn voor ons?
  Zo mag jij negatief blijven zoveel als je wilt hoor ( en alle anderen met jou) maar positief doen is veel fijner joh.

  Groetjes en een hele fijne avond verder! van een hcg EN acupunctuur fan.

 43. An is in de war. Thomas was niet goedgelovig, die wou juist tastbaar bewijs hebben. Het placebo-effect is niet alleen maar iets waar alleen domme mensen voor vallen. Dieren, baby’s, domme mensen en slimme mensen zijn er allemaal gevoelig voor. Suggestie gaat namelijk niet alleen met woorden.

  In feite gebuikt elke arts het placebo-effect als die tenminste goed luistert naar de patiënt, goed onderzoek doet, goede adviezen geeft, behoorlijk uitlegt enzovoorts. Die hoeft daar niet voor te liegen.

  Een behandelaar die veel geld vraagt voor wat in feite uitsluitend suggestie is, die bedriegt, ook als de bedrogenen zo hard mogelijk anders roepen.

Reacties zijn gesloten.