Padre Pio vroeg stiekem om fenol

Francesco Forgione, oftewel de kapucijner padre Pio (1887-1968), stond bekend om zijn stigmata, wonden op plaatsen waar de gelovige denkt dat de gekruisigde Jezus die ook had, vooral op handen, voeten en in de zij.

Stigmata kwamen in de mode samen met beeltenissen van de lijdende Jezus, zoals op de befaamde Lijkwade van Turijn. De eerste stigmaticus was Franciscus van Assisi. Het ligt voor de hand dat stigmata bijzondere vormen van automutilatie zijn. In elk geval is er bij deugdelijk onderzoek nog nooit ook maar één overtuigend stigma gevonden.

Padre Pio is geen uitzondering, zoals Joe Nickell verhaalt in Skeptical Inquirer 24.4 (2000). De vraag is hoe Pio het deed. Nickell merkt op dat heel oppervlakkige wondjes al een indrukwekkend effect hebben, en hij noemt in een voetnoot de mogelijkheid om met agressieve substanties het bloeden aan de gang te houden.

Er zijn vele onvriendelijke verhalen over Padre Pio. Zo schrijft Malcolm Day in Fortean Times van september 2002: ‘Maar een wantrouwig Vaticaan begon in 1960 onder leiding van Johannes XXIII met een serie onderzoeken. De biechtstoel van Pio werd zelfs afgeluisterd. […] Het eindrapport beweerde dat hij salpeterzuur gebruikte om zijn wonden te veroorzaken. Hij zou ook afspraken met vrouwen hebben in zijn cel. De stichter van het Katholieke Universiteitsziekenhuis van Rome zei dat de monnik een gekke automutilerende psychopaat was die door de duivel bezeten was en die de lichtgelovigen uitbuitte. De zogenaamde geur van heiligheid was gewoon eau de cologne.’

Onlangs verscheen er in Italië Padre Pio. Miracoli e politica nell’ Italia del Novecento (Padre Pio. Wonderen en politiek in de twintigste eeuw) door de historicus Sergio Luzzatto, die er ook een stuk over schreef in de Corriere della Sera. Hij voegt aan eerder bekende feiten een ander detail toe. Het blijkt dat het Vaticaan in het bezit was van een getuigenis van een apothekeres genaamd Maria de Vito. Padre Pio vroeg haar in 1919 om een leeg flesje met een doodskop erop voor hem te vullen met 100 gram fenol en het te laten terugbezorgen door de chauffeur van de bus van Foggia naar San Giovanni Rotondo. Dit verzoek werd gedaan in het diepste geheim, hoewel de fenol slechts zou dienen om er injectienaalden mee te ontsmetten. Maria vroeg haar oom dr. Valentini Vista, ook apotheker, om haar die fenol te verschaffen. Een paar weken later klopte Maria weer bij haar oom aan met een Pio-verzoek, ditmaal om een enorme portie (vier gram, 1000-2000 maal de normale dosis) van de toen als pijnstiller gebruikte stof veratrine (een gevaarlijke prikkelende stof die vroeger als contra-irritant werd gebruikt voor reumatische pijn, en die alleen op doktersvoorschrift mag worden verstrekt). Door bemiddeling van de oom legde Maria een schriftelijke verklaring af bij aartsbisschop Salvatore Bella. Bella geloofde dat Pio een bedrieger was, en heeft dit document aan het Vaticaan overhandigd, tezamen met twee kattebelletjes waarop Pio hetzelfde verzoek samenvatte.

Fenol (C6H5OH, ook wel carbolzuur genoemd) is een behoorlijk giftige stof die bij contact met de huid brandwonden veroorzaakt. Verdedigers van Pio beweren dat het bekend was dat Pio wel eens naar fenol rook, en dat de arme man zijn stigmata liever kwijt dan rijk was, en allerlei dingen probeerde om er vanaf te komen, en dat de fenol er daar een van was. Dat verklaart niet dat hij het chronisch gebruikte want het is geen wondgeneesmiddel, en dat verklaart evenmin die smoes over injectienaalden. Of hij zijn huisarts om advies heeft gevraagd weten we natuurlijk niet, want de dokter heeft geheimhoudingsplicht, maar het lijkt me tamelijk zeker dat de dokter zoiets niet zou hebben voorgeschreven.

6 gedachten over “Padre Pio vroeg stiekem om fenol”

 1. Pedre Pino deze kapucijner pater droeg voor 50 jaar de wonderteken van Christus?
  Fenol is overigens een giftig pijnstiller?
  De mens heeft een eigen helende werking van zijn wonden.
  Van binnen uit zal de wond of je wilt of niet, helen.
  Ja, suiker kan het tegenwerken maar fenol?
  De gemiddelde mens geloofd in het werk van een bijzonder iemand goed, laat hij dit zijn!
  Sprookjes zijn ook geloofwaardig, als het maar goed wordt gebracht en ondersteund, kijk naar St Nikolaas. Peter Koomen Medemblik

 2. Kleine hoeveelheden fenol kunnen zenuwen uitschakelen, en daardoor pijn bestrijden. Een andere toepassing is tegen spastische bewegingen. In kleine concentratie zit het wel in middeltjes tegen de jeuk van insectenbeten e.d.

  Het heeft trouwens een sterke zoetige teerachtige lucht, en men kan het doorgaans al ruiken als de lucht een fractie van een milligram per kubieke meter bevat.

 3. Het echte wonder is dat in heel Italie van Noord tot Zuid, bij rijk en arm, links en rechts de vereering en bewondering van padre pio geen grens kent.
  In veel kerken tref je zijn beeltenis aan, op schilderijen in huizen, of kleine amuletjes met zijn afbeelding in de zak etc etc. Ook wordt er veel “voor het goede doel” gedaan in naam van padre Pio…
  (Niet slecht voor een fenol verslaafde?)
  Marco, Palermo, Italie.

 4. Ik lees rare dingen over fenol ( MG , 50 ) .
  Ik concludeer dat zijn effect bijna puur door de concentratie wordt veroorzaakt !
  Gaande van , brandwonden , spierverslapper bij spasmen , en verstuifd tegen insecten enz.

  rob (B)

 5. Fenol wordt hedendaags nog veel toegepast als antipsychoticum dmv het opwekken van blijvende chemische convulsies. Het werd reeds in de concentratiekampen als buitengewoon effectief tegen anders denkendheid geidentificeerd. Het is ook voor mij niet te begrijpen, maar het wordt wel degelijk als breed spectrum geneesmiddel gebruikt, bijvoorbeeld in de nederlandse ggz als geindiceerde electroshocks stuiptrekkingen niet verminderen tgv bijvoorbeeld mn syndroom. Ook softenon is in Nederland nog steeds bijvoorbeeld in therapeutisch gebruik bij ‘zwakzinnigen’ opdat evt ongeboren vruchten zoals omschreven in de wet voor ze recht hebben op de term ‘mens’ niet levensvatbaar zijn. Bovendien is dit middel als oplossing toegevoegd aan veel soort medicijnen die ongeveer 380000 nederlanders gedwongen tegen hun wil krijgen, maar louter tegen ‘infecties’ als ontsmetting. In rusland is het het meest gebruikte middel in de geestelijke zorg bv op hoogopgeleide mensen die een belediging voor de staat zijn. Ik zou zeggen hr. begin met het zoeken op wikipedia naar electroshocks, en fenol, albert heim, en ik hoop dat je begrijpt dat op wikipedia dingen zijn verandert en dat zelfs op wikipedia er op wordt gewezen dat veel in concentratiekampen gebruikte genocide en eugenetica concepten tegenwoordig reguliere ggz is.

Reacties zijn gesloten.