Mediteren met Brahma Kumaris

Just-a-minute is de naam van een campagne die mensen wil stimuleren om dagelijks meermaals een minuut stilte in acht te nemen. Zo’n korte meditatie kan je in contact brengen met je ware zelf en je kernwaarden. Een moment van stilte in deze jachtige tijd, bevordert de innerlijke harmonie en brengt zo ook de wereldvrede dichterbij.

Op 17 september 2006 ging het project officieel van start met een grote manifestatie in het Wembley Stadion. Er waren ruim tienduizend bezoekers, die allemaal een vrijkaartje hadden gekregen. Het programma kon ook op internet worden bekeken (www.just-a-minute.org). De belangrijkste sprekers waren twee hoogbejaarde Indiase yogini’s in witte sari’s: Dadi Janki en Dadi Gulzar (Dadi betekent ‘oudere zuster’).

Dadi Janki is al 90, maar oogde nog zeer kwiek toen ze verklaarde dat de wereld vrede en liefde nodig heeft. Er waren ook artiesten aanwezig, waaronder de comédienne Ruby Wax en de zanger Robin Gibb (van de Bee Gees). Gibb had speciaal voor de gelegenheid een lied gecomponeerd voor Dadi Janki. De eerste twee regels van het refrein luiden: ‘Mother of Love, Angel of Light’.

De oude zusters spelen een leidende rol binnen de Brahma Kumaris World Spiritual University (BKWSU), die haar 70-jarig bestaan vierde. Dadi Janki kwam ook naar Nederland, waar ze op 3 oktober in theater ‘De Meervaart’ sprak, evenals zuster Jayanti, de Europees directeur van de BKWSU. Jayanti is ook NGO-afgevaardigde bij de Verenigde Naties in Genève. Brahma Kumaris heeft als niet-gouvernementele organisatie (ngo) een adviserende status bij de Economische en Sociale Raad (ecosoc).

Bovenaan de korte sprekerslijst stond niemand minder dan oud-premier en oud-VN-commissaris dr. Ruud Lubbers, die de laatste jaren meer belangstelling heeft gekregen voor spirituele zaken. Hij pleitte voor meer stilte en bezinning als middel om tot innerlijke harmonie te komen en sprak over het verband tussen spiritualiteit en duurzaamheid. Hij werd op het podium geïnterviewd door de journaliste Inge Diepman. Zij leidde de avond samen met de cabaretière Lenette van Dongen, die zich eerder bij de beweging had aangesloten.

Lubbers was er vermoedelijk niet van op de hoogte dat de duurzaamheid die hem voor ogen staat, in het geheel niet strookt met de toekomstvisie van Dadi Janki. Zij verwacht dat de wereld spoedig door een atoomoorlog verwoest zal worden. De continenten zullen verzinken, alleen India blijft behouden. Daar zal een Gouden Tijdperk beginnen, dat uitsluitend toegankelijk is voor de 900.000 leden van de BKWSU, de zuiverste zielen.

Het paradijs op aarde zal 1250 jaar duren. Daarna volgen er nog drie evenlange perioden, waarin er meer zielen naar de aarde komen en het geleidelijk steeds slechter gaat. Wanneer het dieptepunt in zicht is, spreekt Shiva – de hoogste ziel – via een woordvoerder op aarde om ons te vertellen hoe we weer zuiver en deugdzaam kunnen worden.

God sprak door Lekhraj Kirpalani, de oprichter van de BKWSU, totdat deze in 1969 stierf. Sindsdien spreekt God jaarlijks enkele malen via Dadi Gulzar, die als trancemedium fungeert. Dat gebeurde 5000 jaar eerder ook al en zal over 5000 jaar opnieuw gebeuren, want de geschiedenis is een cyclus die zich exact herhaalt. U heeft deze tekst dus al ontelbare malen eerder gelezen.

Om de ziel te zuiveren en een goede plek te verwerven in het gouden tijdperk, is het van groot belang dat men zich onthoudt van alles wat met seks te maken heeft (Lubbers maakt dus geen kans). Tv-kijken is ook slecht. De heilsboodschap moet worden uitgedragen, maar dat mag zo nodig op een verhulde wijze gebeuren. Alleen gouden zielen kunnen het volledig begrijpen.

Zodra iedereen zich voldoende gezuiverd heeft, kan de huidige wereld ten onder gaan. Het had in 1976 al zullen gebeuren, wat leidde tot een schisma. Shiva beweerde dat er slechts 5,5 miljard zielen zijn, maar die telling lijkt niet te kloppen. Ook de dinosaurussen vormen een probleem. Afvallige leden van de religieuze beweging, die het niet meer konden geloven, zijn onder meer te vinden op www.brahmakumaris.info.

Deze tekst verscheen eerder in Skepter 19.3

6 gedachten over “Mediteren met Brahma Kumaris”

 1. Een rustpauze, zelfs een korte van 1 minuut kan zeker heilzaam zijn in een (over)druk bestaan. De vraag is of je Brahma Kumaris en hun Raja Yoga, positief denken en stress-vrije cursussen daarbij helpen. Volgens http://www.bksa.org/CURSUS/cursus.htm, denken vele instanties van wel, zoals de ANWB, KPN telecom, Gemeente- en Rijkspolitie, Ziekenhuizen en gezondheidscentra, (Volks)Universiteiten, Academies en verschillende opleidingsinstituten.

 2. Grappig ik lees daar toch echt meer andere referenties zoals; De Bond van Verlegen Mensen, (Huis)Vrouwenverenigingen, Nieuwe Tijd-centra en het Het Doveninstituut. Waar zit eigenlijk “Het” Doveninstituut? En de rijkspolitie? Die bestaat toch al 15 jaar niet meer. Ik zeg: Quatsch!

 3. @Greg Tee
  het Doveninstituut zit in St. Michielsgestel, er worden daar kinderen met tal van handicaps ook doof en blind bv. verpleegd.

 4. Op http://www.brahmakumaris.info en http://www.bkwsuwatch.com kun je lezen wat deze “doomsday cult” met mensen doet. Hoe zei liegen over hun geschiedenis, mensen manipuleren.
  Media en VIP’s worden gebruik om de naam hoog te houden, maar zij weten nieteens waar ze mee bezig zijn.
  Aan ALLE karakteristieken van een gevaarlijke sekte voldoen zij met vlag en wimpel. Negatieve berichten in de media worden onder het kleed geveegd als zijnde leugens. ” Wij gewone mensen begrijpen het niet”. Zij beshouwen zich als de enige echte religie en zijn de engelen van hun God shiv baba. Wij….zullen sterven bij de volgende nucleair oorlog, alleen zij….worden met helikopters opgehaald om naar Madhuban te gaan te gaan dat alleen overblijft.
  pffff wat een onzin en het erge is dat weldenkende mensen als een Ruud Lubbers zich niet eerst een verdiept in een organisatie als deze, die te koop loopt met een kamertje dat zij huren in het gebouw van de UN, maar doen geloven dat zij nauwe contacten hebben. Ze zijn daar voor op de vingers getikt zoals voor meer dingen maar hun website is nooit aangepast. Ge fraudeert voor 16 miljoen, en geen hulp geven aan de armen van India, daarmee zouden ze een karmische rekening creeren zo zeggen zij en laten kinderen liever sterven.
  World peace organization????

 5. in soort van elite
  nazidom..

  ik verloor mijn liefste eraan… ik werd een ,,duivelin,, omdat ik letterlijk ,,aantrekkelijk,, ben en maar bleef
  bleef ,,aantrekken,,..
  dus een levensgroot gevaar..
  voor de puurheid van zijn BK ziel

  wat een merkwaardige behoefte om maar niet menselijk te hoeven zijn en wat een vampirella-strip met dubbel plakkracht voor hen die lijden- of doorgaans meer lijden veroorzaken in hun omgeving-aan een narcistiese persoonlijkheidsstoornis
  ik sta machteloos en probeer te aanvaarden dat mijn dierbaarste vriend een onbereikbare gek geworden is. die alleen nog maar zilverzegels voor de ,,hemel ,, inzamelt…

  bitter en brrrrr..

Reacties zijn gesloten.